X870 anakart üzerine rayzen 9 7900 işlemci 5060 ti ekran kartı 32 gb ram ve 2 tb ssd var henüz host firmasına vermedim yapay zeka sunucusu kurucaktım fakat daha farklı neler yapabilirim
Llama 3 veya Mistral gibi modelleri
Ollama üzerinden koşturup, müşteri hizmetleri botları veya içerik üretimi için dışarıya kapalı, güvenli bir "AI API" hizmeti verebilirsin. 5060 Ti'ın VRAM kapasitesi (muhtemelen 12GB veya 16GB olacaktır) bu modelleri akıcı çalıştırmak için ideal.
Blender veya
After Effects projeleri için uzak masaüstü üzerinden render hizmeti verebilirsin. Özellikle 4K video işleyen ajanslar için "saatlik kiralık render gücü" iyi bir gelir kapısı olabilir.
Rust, Ark: Survival Evolved veya Minecraft gibi "RAM canavarı" oyunlar için yüksek performanslı sunucular kurabilirsin. R10 üzerinden bu tarz sunucu slotlarını satmak oldukça popüler.
8 çekirdeği
Yapay Zeka işlerine ayır.
4 çekirdeği
Web Hosting / Veritabanı sunucusu yap (Kendi projelerin için).
Kalan gücü de
VDS olarak kiraya ver.
Böylece tek makineden 3 farklı gelir kalemi oluşturursun.
Ryzen 9 7900 verimli bir işlemcidir ama yük altında elektrik maliyeti artar. Host firmasıyla "Hat + Elektrik" anlaşmanı iyi yap.
Eğer yoğun veritabanı veya yapay zeka eğitimi yapacaksan, 2 TB SSD'nin
yazma ömrünü (TBW değeri) kontrol et. NVMe Gen4 veya Gen5 bir disk değilse, yoğun yükte darboğaz yapabilir.
Senin yerinde olsam: Önce
Proxmox ile sistemi sanallaştırır, bir kısmında kendi yapay zeka projelerimi (LLM/Stable Diffusion) koştururken, boşta kalan kaynakları "Yüksek Performanslı VDS" olarak satıp sunucunun aylık barındırma masrafını çıkarırdım.
İyi Forumlar Dilerim