Selamlar sevgili youtuber kardeşler,
Bir konudaki gözlemlerimi paylaşmak istiyorum ufak da olsa birilerine faydalı olur belki.

Çoğunuzun bildiği gibi youtube'a sadece video yükleneceği zaman girip video yükleyip çıkmaktansa ara sıra da olsa kişisel olarak o hesapla youtube'da zaman geçirmenin algoritma tarafında bir faydası vardı. Fakat son aylardaki AI furyası sebebiyle, youtube'un gerçek kullanıcıları ayırt edebilmek ya da diğer bir deyişle özgün içerik üreticilerini ayırt edebilmek adına bu gibi hususlara daha fazla önem vermeye başladığını düşünüyorum.

Yakın zamanda 2 ay kadar düzenli olarak haftada 1 video yükleyip, izlenimleri anormal şekilde dibe vurunca kendi haline bıraktığım özgün bir kanalım vardı. (İzlenimlerdeki anormal düşüşe algoritmaya dahil edilen yapay zeka sistemlerinin yaptığı yanlış tespitlerin sebep olduğunu düşünüyorum) Bu kanala yükleme yaptığım dönemlerde kanalı kişisel olarak youtube'da gezinme amacıyla kullanmıyor sadece ara sıra o kategorideki bazı videoları izleyip çıkıyordum. Sonrasında aylardır video yüklemedim ve kullanmadım.

Birkaç gündür bu kanalla ilgili bazı denemeler yapıyorum. İlk olarak o google hesabında google drive'ı kullanmaya başladım. Test amaçlı 1-2 klasör oluşturup içine dosya attım vs... Garip şekilde sadece 1 gün sonra youtube'dan pasif kanal için aylık rapor (newsletter) maili geldi ki bu rapor kanalı açtığımdan beri ilk kez geldi. Kanala düzenli video yüklediğim dönemlerde bile hiç gelmemiş olan bu aylık rapor üstelik de kanal pasif halde iken ilk kez geldi. Bunun Google'ın diğer servislerini de kullanmaya başlamamla alakalı olabileceğini düşünüyorum.

Sonrasında bu kanalı 2 gün kadar önce kişisel olarak kullandığım tarayıcı da açtım ve kategoriden bağımsız şekilde youtube'da vakit geçirmeye başladım. Normalde youtube'da çok vakit geçiren biriyim ama bunu boş bir kanalla yapıyordum. Bu kez bu test yaptığım kanalı açarak youtube'u kullanmaya başladım.
Ve aylardır günlük 0-4 civarı izlenim gelen pasif kanal bir anda gözle görülür şekilde hareketlendi, son 12 saatte 20+ izlenim geldi eski videolara:

Velhasıl kelam: Youtube yani Google, o hesabın bir bot ya da otomasyon aracı mı yoksa daha gerçek bir kullanıcı mı olup olmadığını anlamak için o hesabın google servislerini kullanıp kullanmadığına ya da ne derece aktif kullandığına bakıyor. Her ne kadar telefon doğrulaması ve kimlik doğrulaması da yapsak bunlar tek başına youtube'un ikna olması için yeterli olmuyor. Ve bildiğiniz gibi google'ın youtube ve google drive dışında birçok servisi daha var, gmail, gemini, maps vb. Çok fazla kanalla çalışan arkadaşların elbette tüm hesapları bu şekilde aktif kullanması çok zor ama en azından özgün ve tek kanalla çalışanların bu hususa özellikle dikkat etmesini öneriyorum. Yukarıdaki pasif kanalın grafiğindeki hareketlenme çok küçük görünebilir fakat düzenli yükleme yapılan bir kanalda bunun etkisi daha sağlıklı bir grafik ortaya çıkartacaktır diye düşünüyorum.

Yapay zeka tarafında da "içeriğim çok iyi, çok ümitliydim ama izlenmeler sıfırda kalıyor" diyorsanız yine bu söylediklerimi dikkate alabilirsiniz.

Sonuç: Youtube dahil diğer google servislerini aktif olarak kullanan bir hesap, güven skoru bakımından sadece youtube'a video yükleyip çıkılan bir hesaba göre daha avantajlıdır.