Bugun biraz alim yaptim ve zarar yazdi ama gidisata gore kar ettirebilecegini dusunuyorum.

Veriler:

+ Oncelikle Trump her ne kadar Iran'a yaptirimlari kaldirabilirim dese de ben bu savasin uzun surecegini ve petrolun yuksek seyredecegini dusunuyorum cunku, Iran barisi kabul etmiyor ve tazminat istiyor. Trump bu aciklamasi ile ancak petrol 117'lerden 107'lere geri cekildi. Morgan Stanley yilin 2. yarisi petrol fiyat tahmini 110 dolar, Back of Amerika tahmini ise 130 dolar.
+ Iran'da dogalgaz uretim tesisleri vuruldu ve ozellikle Avrupa'da su an dogalgaz fiyatlari yanlisim varmi bilmiyorum ama Avrupa Amerikaya gore 7-8 kar fazla dogalgaz parasi oduyor ve ozellikle gubre sirketleri mallarini ihrac ederken bunu ceplerine kar yazacaktir. Cunku Amerika'da dogalgaz ucuz.
+ Hurmuzden petrol disinda gubre'de geciyormus buda sekteye ugradi.
+ Ekonomist Baris Soydan en son videosunda petrol yuksek kalirsa gubre etflerinin artacagini soyledi ama o VEGI etf den bahsetti onun icinde gube var asinda tarim ureticileri etf olarak geciyor.
+ Devrim Akyil ozellikle MOS hissesinin yukselecegini soylemisti ancak 2-3 gundur ozellikle bu hisse baya dusmustu. Gerek enflasyon fiyatlamasi olsun, gerek bi 31-32 dolari test etmesi olsun bundan dolayi bayagi bir satis yedi.

ETF mi yoksa direk gubre firmasi hissesi mi almak daha mantikli bilmiyorum ama gubre firmalari ile brent petrolu yan yana koydugunuzda birlikte hareket ediyorlar.
Ekmek yenir gibi geliyor ama islem yapmadan once stop loss koymakta fayda var en azindan ETF daha guvenli geliyor kulaga cunku tek basina gubre firmalari cok daha agresif davranabiliyor.

Aklima gelmisken paylasmak istedim gelismeleri burdan yazarim.