Bence büyük ölçüde evet. Mid seviye ama disiplinli, planlama tarafı güçlü ve mimariyi belli ölçüde bilen biri; AI araçlarını da doğru kullanıyorsa birçok işte senior’a yakın, production-grade çıktı üretebilir.
Çünkü artık iş sadece kod yazmak değil. Hataları Sentry gibi araçlarla hızlı yakalayıp, Claude Code benzeri çözümlerle daha seri düzeltebiliyorsun. CI/CD, staging, test ve deploy süreçlerini de eskisine göre çok daha rahat oturtabiliyorsun.
Ama şu kısmı ayırmak lazım: AI, senior’un yerine birebir geçmiyor. Özellikle mimari kararlar, ölçeklenebilirlik, güvenlik, bakım maliyeti ve uzun vadeli sürdürülebilirlik tarafında deneyim hâlâ çok belirleyici. Yani “mid + AI = senior” demek fazla iddialı olur; ama “mid + AI = birçok senaryoda senior’a yakın çıktı” gayet gerçekçi.
Hocam uzun zamandır neden piyasada layofflar oluyor, neden yazılımcılar iş bulmakta zorlanıyor, niye linkedin çöplüğe döndü, neden linkedinde eskisi kadar çok ilan açılmıyor diye düşünüyordum şimdi sizin sayenizde anladım. Birincisi "bence büyük ölçüde evet" dediniz, bu sizin yazılımcı olmadığınız anlamına geliyor. Çünkü yazılımcı olsaydınız bence demezdiniz sadece "büyük ölçüde evet" derdiniz. İkincisi sizi araştırdım, yaptığınız işleri vs baktım ve şirket sahiplerinin yüzde 90'ını yansıtan bir görüntünüz var. Şirket sahipleri o anki istenen sonuca bakar, kod kalitesi güvenliği performansı vs onlar için kriter değildir. Yapay zeka da görüntüyü hızlıca verebildiği için yapay zekanın işleri hızlandırdığını düşünürler. Ta ki hacklenene kadar veya ilk reklamda aşırı yük gelip sunucu cevap vermeyene kadar. Ki şirketlerin çoğu çok hassas projeler yapmadığı için genelde böyle olaylarla çok sık karşılaşmazlar. Bu olay gerçekleşince de bir sorumlu bulup onu işten çıkartıp yerine aynı problemi çıkartacak olan başka bir mid dev alırlar. Kimseyi yargılamıyorum ha yanlış anlaşılmasın. Piyasanın genel durumundan bahsediyorum.
Bu durumda biz senior yazılımcılar ne yapmalıyız peki? Oturup bu zamana kadar başkalarını zengin etmek yerine biraz dişimizi sıkıp kendi projelerimizi yapmalıyız. Proje para kazandırmasa bile hatta sizi büyük bir zarara uğratsa bile o süreçten öğrendiklerinizi hiçbir okulda öğretmezler ve ikinci projeye daha donanımlı ve doğru kararlarla başlayacağınız için başarı ihtimalini astronomik ölçüde arttırırsınız. Herkese bol kazançlar.