O kadar derine inersek tarihselci oluruz veya tarihselciler onları konuşmayın onlar tarihsel derler. Benim sevdiğim bir Ayet vardır bakın ona değineyim hemen.
"Ey iman edenler! Açıklandığı takdirde sizi sıkıntıya sokacak hususlarda soru sormayın. Kuran indirilirken böyle sorular sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan sizi muaf tutmuştur. Allah çok bağışlayıcıdır, halîmdir. Bu tür soruları sizden önce de bir topluluk sormuş, fakat sonunda bunları inkâr eder olmuşlardı." Maide 101-102
Yaani denmek istiyor ki sen şimdi soru başlığı açtın, hayır açma diyor. Eğer sorun varsa Kuran indirilirken soracaksın şimdi değil. Eğer soru sorarsan kafir olursun, senden öncekiler soru sorup kafir oldular diyor. Hee dersen ki Kuran indi bitti hala ne gerek var bu söze, onun muhatabı ben değilim.

Özel hayat ile ilgili neleri var neleri, bal şerbeti olayı var, 1 ay kendine yasaklıyor ama Ayet geliyor sen sana helal olanı nasıl yasaklarsın diye oho saymakla bitiremeyiz.
Rica ederim dostum lafı mı olur, burada illa denk geliyoruz aslında benzer sorular benzer konularda benzer ayetleri birlikte yorumluyoruz. Öğrenmenin yeri yok, yaşı yok, inancı bile yok, hangi inançtan olursak olalım genel kültür olarak kabul etsek bile yine de öğrenmeliyiz. İnanacaksak neden inanacağız, inanmayacaksak neden inanmamalıyız diye mutlaka okumalıyız.