BetaHouse adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle satranç ile ilgili olan hadis sahih değil, altında eğer Buhari, Müslim, İbni Mace, Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi isimlerinden herhangi birini dahi göremiyorsan o hadisten şüphe et en fazla hasendir, bu isimlerin yarıdan fazlası aynı olayı naklediyorsa da mütevatir dir ve güvenilir kabul edilir, satranç konusunda Beyhaki, Dürrül Mensur ve Süyuti gibi sağlam sayılabilecek kişilerden kaynaklar var ama yine de üstte yazdığım 6 büyük ravi elinden bu konuda zamanında hadis bulamamıştım. Ayşe hadisi ise sağlamdır, ona benzer çok sayıda hadis var tırnağıyla kazımış vs. tabi konumuz bu değil, konumuz Ayşe olsa şu hadisi paylaşayım bari paylaşıldığına değsin derdim.

Gelelim Ahzap 52ye, burada öyle tahmin ettiğin gibi bir anlam yok maalesef. Eş değiştirme mevzusu yukarıda biraz değinmiştim aslında cahiliye Arapları dedikleri kişiler eşlerini güçlü kuvvetli kişilere gönderip hamile kalmalarını isterlermiş ama islam sonrası bu olay kalkıyor, kötü yanını söyleyeceksek iyi yanlarını da söyleyelim. Fakat şöyle bir şey var, odalık cariyeler sahabelerin elinde elden ele geziyor, o ona 3 gün kiralıyor bu buna 2 gün hediye ediyor, takaslıyor, mahsül ile değiştiriyor, test için tek gecelik alıyor beğenirse parasını ödüyor vs. vs. ama bunlar dediğim gibi köle kadın yani cariyelerin odalık yani cinsellik için ayrılanları için geçerli. İslam sonrası "örtünme" olayına bakış değişiyor, o dönem kadınlar göğüsler dışarıda gezerken yavaştan müslüman olan kadınlar göğüslerini örtmeye başlıyor, cariyeler ise hala açık hatta Ömer'in göğüslerini örttüğü için cariye dövmüşlüğü var ve sahihtir. Ahzap 52 iki bölümlü, ilki "Artık bundan sonra sana kadınlar helâl olmaz" kısmı, yeter artık daha evlenme olarak anlayabilir ki zaten tefsirlerde de böyledir fakat Muhammed öldüğünde dahi mehrini verdiği bir kadın yoldaydı, evlenmek üzere geliyordu fakat Muhammed'in vefat haberiyle geri dönüp başkasıyla evleniyor, epey tartışma çıkıyor hatta dul kalan eşler arasında evlenen ilk, galiba da tek kadın bu ve bana el sürmedi ki dul sayılmam gibi bir olay oluyor hani Ayet ile eşlerin sizin anneniz, ben öldükten sonra onlarla evlenmeyin tadında bir Ayet geliyor hani. O Ayetin sebebi de Talha var sahabeden Ayşe'nin akrabası, diyor ki Ayşe benim akrabamdır Muhammed öldükten sonra ortada bırakmam ben eş olarak alırım onu diyor ve bu duyuluyor. Ondan sonra peygamber eşleri annenizdir deniyor, hatta Muhammed babanızdır benzeri bir bölümde var ama evlatlık kaldırıldığı zaman Muhammed içlerinizden kimsenin babası değildir gibi bir ayet ile nesih ediliyor yani hükmü kaldırılıyor.

52'de ikinci ve son bölüm; "sahip olduğun câriyeler dışında kadınlarını, güzellikleri hoşuna gitse bile başka eşlerle değiştirmen de helâl olmaz." kısmı, burada da cariyeleri takaslamaya devam, eşleri başkaları ile değiştirmek yasak deniyor. Daha önce yaptın demiyor, yasaklanıyor bir nevi anlatması çok karışık. Cariyeler için her şey çok okey, istediğin gibi kullanabiliyorsun tabi istersen 33124534634 cariye alır hepsini odalık yaparsın o derece rahatlık var zaten 20 çeşit nikah var, zinaya ihtiyaç yok ki zaten zina sayılması için İfk olayı ile ilgili bir konu olmuştu 4 kişi gerekir yoksa Ayşe olayındaki gibi 3 şahit çıkarsa dayak yer otururlar. Geleyim eleştirime. Basit bir köydeki yıkık dökük bir kilisenin papazı rahibi rahibesi bile cinselliğe tövbe ediyor tanrısı için, ömrü boyunca cinsellikten uzak duracağının sözünü verebiliyor bu basit din görevlileri. Bir dinin bir numarasına ise tüm kadınlar helal. Yine tartışma çıkmasın ama ne ise onu söyleyin, yok efendim yaşlıydı ortada kalanları topluyordu acıdı evine açtı dini yaymak için aldı vs. vs. bunların alayı yalan dolan, isim isim kim kimdir biliyoruz çoğunu Safiyye, Mariyye, Sevde, Cüveyriye, Zeynep1, Zeynep2, Ümmü Habibe, Meymune, Ümmü Seleme, Ayşe, Hafsa, Hatice, Reyhane vs. vs. hepsinin hikayeleri kısa da olsa biliniyor. Düzgünce kabul etmek varken insanların bazı şeyleri kıvırması çok garip. Ayşe konusunda da yaptılar ya hasen bile değil zayıf bir hadisle ibni Zenat diye sahtekarlığıyla bilinen birinin sözünü aldılar 18-20 hatta daha da büyüttüler yaşı ki tepki çekmesin. Yahu 9 ise 9, Arap dünyası bunu böyle kabul etmiş sen daha neyi kıvırıyorsun. O yüzden 52 kötü bir anlam taşısaydı eleştirirdim ama o dönem özelinde en normallerden bile denebilir.
Ahzab süresi zaten sadece peygamberin özel hayatı ile ilgili ayetler. iyi de bize ne. Allah neden senin özel hayatını yada senin mahremiyetini bize anlatsın. Haklarından bize ne. Adaletsizlik de oluyor aslında. Herkes eşit olmalı değil mi? Düşünsenize namaz kiliyorsunuz ve bu ahzab süresini okumak geçerli oluyor. Bu nasıl dua. Anlamadım.