hocam yapay zekasız tamamıyla gerçek olaylar ile anlattım inşallah okursun...
Ahzâb Suresi 37. Ayet
bu ayette çok önemli bir detay var. cahiliye döneminde evlatlıkları ile ilişki yaşayan cahil araplar vardı. insanlar vardı. evlatlık oğlu ile evlenen veya ilişkiye giren veya evlatlık kızına göz dikenler vardı. sapık bir toplumdu ki o dönemde ki araplar kadınlara hiç önem vermez, kabede çıplak taaf ettirir hatta kız çocukları oldu diye utanıp diri diri seni halana götüreceğim diyip toprağa gömerlerdi. kendi evlatlıkları ile evlenen veya ilişkiye giren bu cahil topluluk ama evlatlıklarının eşlerine kesinlikle haram olarak bakar dokunmazlardı. böyle bir yozlaşma vardı. dünyanın geri kalanında da bu şekilde kadını aşağılama devam ederken ;
peygamber efendimizde bir evlatlık aldı.fakat bir müthed sonra Allah tarafından bir vahi geldi.
ahzap suresi 4 ve 5...
"Allah, evlatlıklarınızı sizin öz oğullarınız yapmamıştır... "... çünkü kuranı kerim o dönemde yaşanmış olaylar üzerine indirildiği için peygamber hayatına sürekli bu şekilde konular kader kılınmıştır.
ve ardından 5. ayette
"Onları babalarına nispet ederek çağırın.
Bu, Allah katında daha doğrudur.
Eğer babalarını bilmiyorsanız, onlar sizin din kardeşlerinizdir... "
burada açık ve net şekilde gösterilir ki siz evlatlık alamazsınız. kız alırsanız babaya haramdır aynı ev içinde farklı kanda. erkek alırsanız anaya haramdır aynı ev içinde ayrı kanda.
bunu sen ben anlayabilir miyiz bilmiyorum ama Allah mülk suresinde
Yaratan bilmez mi? O, en ince işleri görüp bilen ve her şeyden haberdar olandır.
ayeti ile bizlerin içimizden geçeni dahi bilen olduğunu açık açık söyler.
yani biz kendimizi bilmez iken allah kendi yarattığını bilmeyecek mi...
kurana bütün olarak bakmak lazım tek tek ayetler değil.
o yüzden bu ayette bize açık ve net bir öğüt verir. evlatlık almayın! onlar sizin evladınız değil din kardeşinizdir der. yani dışarda rastladığınız x kişisi gibi. onların eşleri de aynı o şekildedir. kuran o dönemin adetlerinin bozuk ve yıkıcı olduğunu gelecektede aynı şekilde bunların davranışlarının yapılmaması için aldığı bir önlemdir.
Azhap suresi 53. ayet ise şunu der
ey iman edenler peygamberlerin kibri enaniyeti yoktur yumuşak huyludur. çünkü onların görevi kalp kazanmaktır kalp kırmak değildir.
öyleki bir olay cereyan etmiştir.
"arap çöllerinde bir tane bedevi peygamber efendimize bir şey sormak için yola revan olmuş ve nihayetinde peygamber efendimizin evine ulaşmıştır.
peygamber efendimizin evine girdiğinde kapının birini açtığında peygamber efendimizin eşini görmüş ve etkilenmiştir.
peygamber efendimizin yanına giderek sana bir şey soracaktım ama vezgeçtim bana bu kadını verir misin bir kaç mal ile satın alayım demiştir.
peygamber efendimiz ise bu olay üzerine adamın omzuna elini koymuş onun kafasını çevirmiş nazikce ve sen onu boşver bana birşey diyecektin onu sor diyerek dışarıya çıkartmıştır. "
aynı olay sizin başınıza gelse orada kıyameti kopartır adamı belki öldürürdünüz değil mi? işte bu ayette peygamberlerin yumuşak huylu olduğunu kalp kırmadığını sizde bunu süistimal etmeyin demeye getirmiştir.
ha sorduğun soru aslında şu peygamber eşleri ile evlenmeyin demesi...
bunuda şöyle açıklama getirelim. ayeti tek başına değil kuranı ele alalım.
kuranda bunun için bir ayet daha var. onlar müminlerin anneleridir.
yani toplumsal bir bağ da var. ve değer verdiğin birşeye sınır koyarsın.
ayrıca müminlerin annesi demesi bile yeterlidir. o ne güzel vekildir ki herşeyi en doğrusu ile bilir. tövbe haşa kendi annen ile böyle birşey düşünebilir mi insan. değil mi...işte buradaki sınırda budur.
Yapay zeka sorularla İslamiyet gibi kaynaklardan yazi alip özetler. Kendi görüşleri değildir bunlar.