Tüm yazıyı okudum. Uğraş verdiğin için eline emeğine sağlık. Teşekkür ederim. Bende özür dileyerek söylüyorum yapay zeka ile kontrol ettiğimde anlattığınız olayların bir çoğunun doğru olmadığını gördüm.
1)
Kuran:
- Evlatlığı yasaklamaz
- Ama:
👉 Onları öz evlat saymayın der (Ahzâb 45) - ✔ Doğru olan:
Kız çocuklarının gömülmesi (bazı kabilelerde)
❌ Ama:
Evlatlıkla ilişki yaygındı → bu genelleme ve abartı
(Günümüzde bile var zaten)
Diğer ayete gelelim.
❗ Anlatılan bedevi olayı gerçek mi?
Bahsettiğin hikâye:
Bir bedevinin gelip Peygamberin eşini beğenip satın almak istemesi
🔴 Bu olay:
Güvenilir hadis kaynaklarında (Sahih Buhari, Sahih Müslim vb.) yoktur
Klasik tefsirlerde de bu şekilde anlatılan sağlam bir rivayet bulunmaz
👉 Yani:
Tarihsel olarak doğrulanmış bir olay değil.
Bu kısım doğru:
- Kur'an-ı Kerim Ahzâb 6da:
👉 Peygamberin eşleri müminlerin anneleri olarak tanımlanır.
Bedevi gelip eşini istemesi hikâyesi❌ Güvenilir değil / uydurma
Ayetin bu olay üzerine indiği iddiası❌ Yanlış
Teknoloji devrinde yaşıyoruz sonuçta. Sizde teknolojinin nimetlerinden faydalanarak bilgiler aktarabilirsiniz.
Ancak benim öğrenmek istediğim şey neden peygamberin başına bir iş geldiği zaman ayet iniyor.
Zaten arkadaşın yazısında birbiriyle çelişen durumlar var. Kendi evlatlıklarıyla ilişkiye giren cahil araplar deyip Peygamberin Zeynep ile evliliğini es geçiyor.
Evlatlıklar öz evlatlarınız değildir diye ayet gösterip evlatlıklar size haramdır diye yorum ekliyor.
Peygamberin eşine göz diken bir bedevi olayını anlatıp bu dönemde olsa adamı öldürürdük ama Peygamber nasılda iyi huylu davranmış diye örnek gösteriyor.
Şuraya bağlamak istiyorum. Etik kavramının yüzlerce yıl içinde nasıl değiştiğini ve Kuran'ın bu yıllar içinde bazı konularda güncelliğini koruyamadığını ve belli bir döneme hitap ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim.
İlk başta bir cümle kurmuştunuz. " Peygamberin başına bir olay gelse hemen ayet iniyor" diye. Buna bende katılıyorum.
Makamlı, tecvidli okumayı bırakıp mealine baksak aslında Kuran'ın öğretilerini görsek ve o zaman herkes hakikati görse herşey çok daha güzel olurdu.