Merhaba arkadaşlar KDV yi %0 göstermeleri için şirket kuruyorlar İngiltere'de.
Aynı şekilde belli olanlarda avantajları da var
Ancak orada kazandan kazanç Türkiye'ye nasıl sokulacak. Sonuçta devlet bu konuda çok titiz
Bu konuda ne düşünüyorsunuz sizce kurmak mantıklı mı. Özellikle yıllık cirosu 2-3 milyon üzeri olanlar için..
Bu konu son zamanlarda çok konuşuluyor ama çoğu yerde eksik veya yanlış anlatılıyor. İngilterede şirket kurup KDVyi %0 göstermek ya da Türkiyeden satış yaparken vergi avantajı sağlamak teoride mümkün gibi görünse de, işin pratik ve hukuki tarafı biraz daha farklı.
Öncelikle İngilterede şirket kurmak oldukça kolay. Online olarak birkaç saat içinde şirket kurulabiliyor ve birçok kişi bu yüzden İngiltere'de şirket açarak uluslararası satış yapmayı tercih ediyor. Ancak şirketin İngilterede kurulmuş olması tek başına tüm vergisel sorumluluğu İngiltereye taşımaz.
Eğer şirket sahibi Türkiyede yaşıyorsa ve fiilen işini Türkiyeden yönetiyorsa, Türk vergi mevzuatında
işin yönetim ve kontrol merkezi önemli bir kriterdir. Yani, şirket kâğıt üzerinde İngilterede olsa bile, kararlar Türkiyede alınıyor ve faaliyet Türkiyeden yürütülüyorsa, Türkiye bunu
Türkiyede yönetilen bir işletme olarak değerlendirebilir. Bu durumda Türkiye vergi talep edebilir.
İkinci konu paranın Türkiyeye getirilmesi. İngiltere şirketi kazanç elde ettiğinde bu para iki şekilde Türkiyeye gelebilir:
- Maaş veya danışmanlık ücreti olarak
- Temettü (kâr payı) olarak
Her iki durumda da Türkiyede yaşayan bir kişiyseniz, Türkiye sizi
tam mükellef kabul edebilir ve dünya çapındaki geliriniz üzerinden vergi beyanı isteyebilir. Yani para İngilterede kazanılmış olsa bile Türkiyede vergi doğabilir.
Üçüncü konu KDV meselesi. İngilterede KDV (VAT) sistemi Türkiyeden farklıdır. İngilterede belirli şartlarda yurt dışına yapılan satışlarda KDV %0 olabilir veya farklı kurallar uygulanabilir. Ancak bu durum her satış için geçerli değildir ve Türkiyedeki vergi yükümlülüklerini tamamen ortadan kaldırmaz.
Ayrıca günümüzde ülkeler arasında finansal bilgi paylaşımı oldukça yaygın. Türkiye ve İngiltere de uluslararası bilgi paylaşım sistemlerine dahil. Yani banka hesapları ve finansal hareketler tamamen görünmez değildir.
Özetle, İngilterede şirket kurmak tek başına vergi ödemezsin anlamına gelmez. Özellikle Türkiyede yaşayan ve işi fiilen Türkiyeden yöneten kişiler için durum çok daha farklı değerlendirilebilir. Bu yüzden sadece KDV avantajı veya sosyal medyada anlatılan modeller üzerinden karar vermek yerine, mutlaka uluslararası vergi konusunda uzman bir mali müşavirle planlama yapmak gerekir.
Yüksek ciro yapan işletmeler için bu tür yapıların doğru kurgulanması avantaj sağlayabilir, ama yanlış kurulursa ileride ciddi vergi ve ceza riskleri de doğurabilir.