Saitama adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Benim sorum şu

Claude ve diğer yapay zekalar çok öabuk maniüpüle ve sahteye kaçıyor. Bunları şuanlık sorunsuz görsekte ilerki süreçte tekrar tekrar yaşıyoruz. Bunun çok fazla çözüm yöntemi var lakin biz bu tembelleşmemiş halini her seferinde nasıl kullanırız
Hocam çok doğru bir yere parmak basmışsın, bunu ben de sürekli yaşıyorum ve gözlemliyorum 👋
Şunu kabul edelim, tüm yapay zekalar bir süre sonra tembelleşiyor. Claude da dahil, GPT de dahil, Gemini de dahil. Başta güzel güzel çalışıyor, sonra kısa cevaplar vermeye başlıyor, detay atlamaya başlıyor, bazen de dümdüz uyduruyor. Bu manipülasyon ve sahteye kaçma dediğin olay aslında modelin "işi kolaya kaçması" gibi düşün.
Benim bu işle sürekli uğraşırken bulduğum birkaç yöntem var:
Prompt'u doğru yazmak işin yüzde sekseni. Yapay zekaya "bana şunu yap" dersen kafasına göre yapar. Ama "bana şunu yap, şu formatta olsun, şu detayları atla, şu kurallara uy, kısa kesme detaylı yaz" dersen bambaşka bir sonuç alırsın. Ne kadar net ve detaylı anlatırsan o kadar az saçmalar.
Tek seferde her şeyi yaptırmaya çalışma. Büyük bir işi parçalara böl. "Komple site yap" yerine önce "ana sayfayı yap", sonra "şimdi iletişim sayfasını ekle" de. Parça parça ilerlersen hem kontrol sende kalır hem tembelleşme şansı azalır.
Yeni chat aç. Uzun konuşmalarda model gerçekten yoruluyor, bunu ben de net görüyorum. Bir süre sonra önceki mesajları karıştırıyor, tekrar etmeye başlıyor. İş uzadığında yeni bir chat açıp bağlamı tekrar ver, farkı görürsün.
Kontrol et, körü körüne güvenme. Bu en önemlisi. Yapay zeka ne verirse versin doğruluğunu kontrol et. Özellikle kod tarafında bir yeri düzelteyim derken başka yeri bozabiliyor. Ben her çıktıyı test ediyorum, öyle kabul etmiyorum.
Birden fazla model kullan. Ben aynı işi bazen hem Claude'a hem GPT'ye yaptırıyorum. Birinin kaçırdığını diğeri yakalıyor. Karşılaştırınca hangisinin saçmaladığı ortaya çıkıyor.
Kısacası yapay zeka bir araç, onu nasıl kullanırsan öyle sonuç veriyor. Tembelleşmesini engellemek tamamen senin elinde. İyi prompt yaz, parçala, kontrol et, gerekirse sıfırdan başlat. Bu döngüyü oturtunca çok daha stabil sonuçlar alıyorsun.