Netanyahu’nun öldüğü iddialarının İsrail tarafından bilinçli olarak ortaya atıldığını düşünüyorum. Bu kadar teknolojik imkânlara sahip bir ülke gerçekten hayatta olduğunu göstermek isterse, basit bir videoda insanların fark edebileceği ipuçları bırakmaz.
Aksine, her şeyin gerçekmiş gibi görünmesini sağlayabilir.
Bunun olası amacı da daha sonra “liderimiz öldürüldü, bu yüzden karşılık olarak nükleer silah kullandık; bu bizim meşru hakkımızdı” gibi bir söylem oluşturmak olabilir.

Ayrıca Donald Trump’ın “gemiler geçebilir” açıklamasından sonra İran’ın bir gemiyi vurması da dikkat çekici. Bana göre o gemi özellikle seçilmiş, adeta yem olarak gönderilmiş olabilir.

Bu gelişmelerin arka arkaya gelmesi nedeniyle bölgede nükleer bir saldırı ihtimalinin ciddi şekilde gündeme gelebileceğini düşünüyorum. Böyle bir senaryoda ortaya çıkacak etkiler ve dalgalar Türkiye’yi de dolaylı olarak etkileyebilir.

Türkiye için olası beklenenler:
Radyoaktif toz bulutu (fallout) Nedeniyle tarımsal alanlar ve sular sıkıntıya girebilir.
Eğer saldırı Türkiye sınırına yakın bölgelerde olursa (örneğin Tebriz tarafı gibi), Doğu Anadolu etkilenebilir.
İran’dan Türkiye’ye doğru milyonlarca insan kaçmaya çalışabilir.
Özellikle Van sınır hattı ciddi baskı görebilir.
Petrol fiyatları aşırı yükselir
Ticaret yolları bozulur
Enerji piyasası sarsılır