Fikir ilgi görebilir ama bence asıl mesele teknik kurulum değil, operasyon tarafı. Ücretsiz hosting tarafında spam, phishing, zararlı dosya barındırma, telif ihlali ve yasal olarak problem çıkarabilecek içerikler neredeyse kaçınılmaz oluyor. Bunlar da bir kere yaşanıp bitecek şeyler değil, sürekli tekrar eden operasyonel problemler.
Bu yüzden proje ‘kurulur mu’ sorusundan çok ‘sürdürülebilir mi’ sorusuyla değerlendirilmeli. Başlangıçta ilgi görse bile kötüye kullanım arttıkça sunucu kaynakları, şikayet yönetimi, abuse takibi, hesap kapatma süreçleri ve destek yükü ciddi şekilde yorabilir. Özellikle ücretsiz modelde, iyi niyetli kullanıcı kadar kötü niyetli kullanıcı da çekeceği için bu kısmı hafife almamak lazım.
Yine de öğrenci projeleri, basit denemeler ve küçük siteler için ilgi görebilir. Ama bence bunu tamamen açık ve sınırsız ücretsiz yapmak yerine; çok kısıtlı kaynaklar, manuel/onaylı kayıt, sıkı abuse politikası ve net kullanım şartlarıyla denemek daha mantıklı olur. Yoksa teknik olarak yapılabilen bir iş, operasyonel olarak çok zor hale gelebilir.
Not: Web tüketim alışkanlıkları değişiyor; site site gezmek, scroll yapmak ve klasik web deneyimi zamanla daha geri planda kalabilir. Bu nedenle cPanel odaklı bir proje yerine, kullanıcılara doğrudan AI araçlarına erişim sunan bir yapı kurmak daha mantıklı ve geleceğe daha uygun bir tercih olabilir.
Fikriniz için teşekkür ederim. AI ile ilgili ben de projeler geliştirmek istiyorum ama AI ile ilgili projelerin masrafları çok fazla. Benim gibi bir üniversite öğrencisi için fazla olacaktır.