Merhabalar,
Ben bilgisayar programcılığı okuyan bir üniversite öğrencisiyim. Uzun zamandır bir proje geliştirmek istiyordum ve sonunda üzerinde çalışabileceğim bir fikir buldum.
Fikrimin temelinde Türkiye’de çok yaygın olmayan ama ciddi bir talep olduğunu düşündüğüm ücretsiz cPanel hosting hizmeti oluşturmak var. Teknik olarak yapılması çok zor bir proje değil; ancak çoğu kişi için maddi yük ve kullanıcı yönetimi nedeniyle uğraşmaya değmeyecek bir iş olarak görülüyor. Bu yüzden Türkiye’de çok fazla örneği yok.
Projenin mantığı oldukça basit:
Uzun süredir kullandığım ve memnun kaldığım bir hosting firmasından bayilik almayı planlıyorum. Daha sonra kendi hazırlayacağım bir script ile kullanıcıların ücretsiz kayıt olabileceği bir sistem oluşturacağım.
Kullanıcılar siteye kayıt olduklarında, cPanel API kullanılarak otomatik şekilde kendilerine bir cPanel hosting hesabı oluşturulacak.
Elbette işin en zor kısmı teknik taraf değil, maddi maliyetleri karşılamak, kötüye kullanımı engellemek, kullanıcı yönetimini sağlamak olacak.
Ancak eğer proje başarılı olur ve özellikle üniversite öğrencileri, yeni başlayan geliştiriciler veya küçük projeler geliştiren kişiler tarafından kullanılmaya başlanırsa, bunun tüm emeğe değeceğini düşünüyorum.
Bu proje hakkında sizin düşüncelerinizi merak ediyorum.
Sizce böyle bir hizmet Türkiye’de gerçekten ilgi görür mü?
Ayrıca kötüye kullanım ve sürdürülebilirlik konusunda önerileriniz varsa duymak isterim.
Fikir ilgi görebilir ama bence asıl mesele teknik kurulum değil, operasyon tarafı. Ücretsiz hosting tarafında spam, phishing, zararlı dosya barındırma, telif ihlali ve yasal olarak problem çıkarabilecek içerikler neredeyse kaçınılmaz oluyor. Bunlar da bir kere yaşanıp bitecek şeyler değil, sürekli tekrar eden operasyonel problemler.
Bu yüzden proje ‘kurulur mu’ sorusundan çok ‘sürdürülebilir mi’ sorusuyla değerlendirilmeli. Başlangıçta ilgi görse bile kötüye kullanım arttıkça sunucu kaynakları, şikayet yönetimi, abuse takibi, hesap kapatma süreçleri ve destek yükü ciddi şekilde yorabilir. Özellikle ücretsiz modelde, iyi niyetli kullanıcı kadar kötü niyetli kullanıcı da çekeceği için bu kısmı hafife almamak lazım.
Yine de öğrenci projeleri, basit denemeler ve küçük siteler için ilgi görebilir. Ama bence bunu tamamen açık ve sınırsız ücretsiz yapmak yerine; çok kısıtlı kaynaklar, manuel/onaylı kayıt, sıkı abuse politikası ve net kullanım şartlarıyla denemek daha mantıklı olur. Yoksa teknik olarak yapılabilen bir iş, operasyonel olarak çok zor hale gelebilir.
Not: Web tüketim alışkanlıkları değişiyor; site site gezmek, scroll yapmak ve klasik web deneyimi zamanla daha geri planda kalabilir. Bu nedenle cPanel odaklı bir proje yerine, kullanıcılara doğrudan AI araçlarına erişim sunan bir yapı kurmak daha mantıklı ve geleceğe daha uygun bir tercih olabilir.