Bu arada bugün konuştuk, eğer yarın diğer ortak ikna edilebilirse ortaklıktan çıkacak ve kuzenle biz işleteceğiz.
Köfte, şiş tavuk (dürümle gibi), adana, kızarmış tavuk gibi farklı şeyler de eklenecek.
Mecbur sermaye artıracaklar.
Yoksa ne devredilebilir ne de makineler parça parça satılabilir.
Ya herro ya merro.
diğerlerini pas geçtim de maliyet hesaplaması yapılmadan aklım almıyor.
İşte daha öncesinde işletme yapmadıkları için acemiliklerine geldi.
Doğru diyorsun bilmediğin işe girmeyeceksin. Geçmiş olsun diyelim.
Sağol hocam.
Geçmiş olsun, çıraklığını yapmadığın işin ustası olamazsın derler o misal olmuş biraz. Karavana dükkan açılmış hayırlısı olsun bazı tecrübeler pahalı olabiliyor.
Bayağı pahalı oldu.
Devretse devredemiyor çünkü birde savaş çıktı, kimse şu dönemde para harcamak istemiyor hele tutmamış bir yer için.
İşi iyi bilen bir şef bulun işletmelere uygun fiyatlarla teklifler götürün en başta lezzeti oturtun bunları yapana kadar 6 ay daha geçer 6 ay en azından cepten yemezler bir ihtimalde olsa toplanır orası
Aslında onlarda 6 ay - 1 sene bir şey beklemediler ama dönmedi.
Kuzenler fazla para koydu, ortak koyamadı onlarda daha fazla ödemek istemedi.
Aslında şeflik de bir durum yok.
Standart bir reçete tuttursalar devam ettirirler de.
açtık hocam işler iyi deli cesareten ziyade paran varsa her türlü.
Allah bereket versin.
Bilmediğin sektöre girmek değil, girdiğin zaman hala bir şeyleri öğrenmemeye çalışarak yapmak çalışmak batırıyor. Bizde cafe açtık zamanında, bir yağın kaç kızartma dayandığından her kızartmaya ne kadar gider oranına kadar ince reçete çıkartırdım ki net maliyeti bilebilelim. Gıda sektörü çok pis ve zor bir sektör. Stok yapsan yapamazsın, herkese her şey beğendiremezsin.
Sadece maliyet hesabı ile de olmuyor.
Sattığın ürün o bölgede ne kadar tutacak o da önemli.
Misal sanayii de açmış olsalardı şu anda paraya para demiyorlardı.
Internet değil de klasik teknikleri denesinler. Dükkanın önüne görülecek şekilde tavuk çevirme tezgayı koymayı deneyin. Kapının önüne sandalye masa koyun. Orada gün boyu oturup ara sıra yer değiştirecek ve tavuk yer gibi yapacak 3-5 kişi ayarlayın. Dükkanın 100 metre öncesine "Kızarmış Piliçe 100 metre kaldı." şeklinde sürücülerin okuyabileceği şekilde belediye izinli tabela yapılsın. El ilanları bastırılıp muhitte dağıtılsın. Bunun gibi taktiklerle yerel müşteri yarı yarıya artar. Yakınlardan sipariş de gelir. 3-5 aya randıman alınır.
Dışarıda camekan var.
Tavuk çevirme makinesi öncesinde camdan gözüküyordu ama camekan yapılınca içeride kaldı.
Başka mahallelere bile broşür dağıtıldı.
Geçmiş olsun. Her şey bir deneyim aslında. Bu süreçten ders çıkartıp, eğer devam edilecekse düzgün bir muhasebe tutulmalı.
Ortak ile ayrılıp devam edecekler.
Büyük ihtimal ben gireceğim, muhasebe işlerine de ben bakacğaım.
hocam bende kayserideyim hangi dükkan sizinki ve konum olarak nere
Pm atacağım hocam.
işleri karıştıran %30-40 komisyon oranları..
yasa koyucaksın komisyoncular %10-15ten fazla alamıcak..
Aslında komisyon oranları yüksek gibi gözükse de kendi motokuryeni çalıştırdığında daha avantajlı hale geliyor.
Motor alacaksın, iyi çalışan bir kurye bulacaksın.
Öyle gidip saatlerce gezmeyecek, gidip hemen geri gelecek.
Birde motorun mazotu, bakımı, tamiri-onarımı vs bakınca komisyon ödemek mantıklı geliyor ama ona göre fiyatlandırma yapmak lazım.
Geçmiş olsun hocam. Allah yardımcınız olsun. Tecrübe şart illaki.
Amin sağol hocam.
Bence en büyük sorun işletme açanlar hiç bilmedi sektöre direkt dalıyor, önce bir iki ay gerekirse asgari ücrete mesai vs yaparak o sektörü işi öğrenmek gerekli, böylece sermayeyi tamamen batırmamış olursun belki de yanlış sektör olduğunu anlarsın
Sektörü öğrenmek de yetmiyor.
Başka yerde yetişemediğiniz işi farklı bir muhitte açtığınız da sinek avlıyorsunuz.
Yarısına kadar okudumda siz uzun sürede yapılacak yatırımı hesaplamadan kısa sürede yapmışsınız.Ufaktan müşteriye direkt elden siz ulaşacaktınız.Sizin bu sistemle siz değil komisyoncu yemek firmaları kazanır.Neyse en azından tecrübe kazanmışsınız...
Emin olun hocam daha minimum seviyede yatırım yapıldı.
Daha tavukçuya, ekmekçiye falan bir sürü borç oldu.
Onlar da bu kadar masraf çıkacağını tahmin etmedi.
Ekipmanlar, kurulum, izinler, sonradan çıkan problemler vs çok para yedi.
işi bilmiyorsan bayilik alcaksın yoksa batarsın.
İyi yere açmak gerekiyor onu da, o zaman da kira uçuyor resmen.
O fiyatı ödeyene kadar kendi markanı da kurabilirsin.
Uzun vadede kâr bekleyenler için geçerli o.
Ben şahsen yemek üzerine bir iş yeri açsam asla Trendyol, getir, yemek sepeti cart curt bunlar ile uğraşmam. Dünyanın komisyonunu alıyorlar. Bunlara harcayacağım parayı sosyal medyada reklam yaparım müşteriye kendi dükkanıma *******.
Aslında onlar da öyle düşündü ama kurye almak istemediler.
Kurye ile uğraşmak sanıldığı kadar kolay değil.
Bir de motor kullanmıyor şimdi ki kurye, araç ile dağıtıyor.
Onu da mecbur isim yapmak için, tanınmak için açtılar.
Hangi semt hocam? Sipariş verdim mi acaba merak ettim kınaş vs diyince Talas Mevlana anımsattı
Pm attım hocam.