harikasin hocam harikasin.
Sabirdla cevap yazigin icintesekkur ederim/
Sen tera tahtaci dedigin icin o yuzden ekmek yediriyor yani.
Mesela aklima sey geldi abd borsalarinda fonlar ETFler var. Tipki tera gibi acaba abd borsalarinsda serbest para fonu gibi sistemler varsa onlar tercih edilebilir mi? Hic arastirdin mi yoksa tr borsasi daha mi cazip?
TLY (Tera Portföy Birinci Serbest Fon) gibi onlardada serbest opiyasa para fonlari yokmudur. Yapay zekaya sordum.
1. Aktif Yönetilen Hisse Senedi ETF'leri (Active ETFs)
Bu fonlar, bir endeksi (S&P 500 gibi) takip etmek yerine, bir fon yöneticisinin kararlarına göre sürekli al-sat yapar.
- ARKK (ARK Innovation ETF): Cathie Wood tarafından yönetilen, yüksek büyüme odaklı teknoloji hisselerini aktif olarak alıp satan en meşhur aktif fondur.
- JEPI (JPMorgan Equity Premium Income ETF): Hem hisse senedi tutar hem de "options" (opsiyon) yazarak ek gelir elde etmeye çalışır. TLY'nin getiri odaklı yapısına modern bir ABD alternatifidir.
2. "Long/Short" Stratejili Fonlar
TLY gibi fonlar bazen sadece alım değil, düşüşe de oynayabilir (short). ABD'de buna "Long/Short Equity" denir.
- BTAL (AQR Arbitrage Fund): Piyasa düşerken veya yükselirken fark etmeksizin, iyi hisseyi alıp kötü hisseyi açığa satarak (short) aradaki farktan para kazanmaya çalışır.
3. Para Piyasası ve Likit Fonlar (Money Market Funds)
Eğer TLY'yi daha çok "nakit yönetimi" veya "parayı değerlendirme" aracı olarak görüyorsan, ABD'de şu devasa fonlar kullanılır:
- VMFXX (Vanguard Federal Money Market Fund): Dünyanın en büyük para piyasası fonlarından biridir. Devlet tahvillerine yatırım yapar ve neredeyse nakit kadar likittir.
- BIL (SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill ETF): Kısa vadeli (1-3 aylık) ABD hazine bonolarına yatırım yapar. Çok düşük riskli, "park alanı" fonudur.
Yani bu dusunulebilir mi bilmiyorum. Senin mantigini tamamen anladim hocam
Senin mantigina gore bu borsada tahtaci tabir ettigin ki tahtaci ne inan bilmiyorum parayi aliyorlar kar ettiriyorlar. Acaba ABD de nasildir bilmeiyorum ama ordada borsa batmis durumda bu aralar.
@keystron; ; borsa dedigim gibi gelisti sana yazmistimya

BTC hacimsiz yukseldi tepesine vurdular yine abd borsasi karismi tr borsa karisik

Dun 5 kazandi diye biugun kayip hacimde yok 1 kotu habere yine eski noktalara inebiliriz hafta sonu savas filan olursa