Merhaba arkadaşlar,
Sektörde uzun yıllardır web geliştirme ve sunucu yönetimiyle uğraşan biri olarak, başımdan geçen trajikomik bir olayı, isim vermeden ama hizmet kalitesini sorgulamanız için paylaşmak istiyorum.
Olayın Özeti: 4 yaşındaki oğlum CS:GO oynamayı çok seviyor ve sürekli yeni skinler, botlarla antrenman yapmak istiyor. Ben de o eğlensin, dilediği gibi takılsın diye bilindik bir firmadan 10 kişilik bir CS:GO sunucusu kiraladım.
Süreç Şöyle İşledi:- Bot Sorunu: Sunucuyu açtım ama botlar yoktu. Üstelik panel üzerinden server.cfg dosyasını gizledikleri için müdahale edip kendim de botları aktif edemedim. Destek talebi açtım. Bana "Altyapı değişecek, botları eklemek için 400 TL ek masraf var" dediler. bir kerelik zanettiğim için kabul ettim.
- Teknik Gerçek: Aslında sorunun sadece server.cfg içindeki basit bir bot_kick komutu veya bot_quota ayarı olduğunu biliyordum (sektörün içinde olduğum için). Ancak vakit ayırmamak ve "hizmettir, parası neyse verelim" mantığıyla kabul ettim.
- Ekstra Ücret Dayatması: Botlar aktif edildikten sonra benden her ay ekstra 400 TL sabit ödeme yapmam istendi. Ben de sadece bu ay için ek ödemeyi yapacağımı, sunucuyu zaten uzun süreli tutacağımı belirttim.
- İletişim ve Ban: ABD'de kuryelik yapıyorum, yoğun çalışıyorum ve saat farkından dolayı mesajlarını anlık göremedim. Ödeme o an yapılmadığı için botları hemen geri çekip sunucuyu eski haline getirmişler.
- Sonuç: Bu "küçük hesaplar peşinde koşan" hizmet anlayışını görünce "Sunucuyu silin, bakiyem de sizde kalsın, sorun değil" dedim. Adamlar 2 günlük kullanım için 180 TL kesinti yapıp kalan bakiyeyi iade edip beni siteden banladılar.
Kendi Değerlendirmem: Ben zaten bu süreçte yerel bilgisayarıma (localhost) aynı eklentileri ve botları içeren sunucuyu bire bir kurmuştum. "Nezaketen" sunucu açık kalsın, sağdan soldan giren insanlar da eğlensin diye ödemeyi otomatiğe almıştım.
15 yıllık "profesyonel" hizmet verdiğini iddia eden bir firmanın;
- Basit bir config ayarını bile yapmanıza izin vermeyip dosyayı gizlemesi,
- Üstüne "altyapı değiştiriyoruz" diyerek hak edilmeyen ücretler istemesi,
- Müşterinin "iade de istemiyorum kalsın" demesine rağmen çocukça bir tavırla ban atması gerçekten üzücü.
400 TL kimseyi zengin etmez ama bu esnaflık vizyonu sektörü geriye götürür. Taş olsa der ki "Bu adamın çocuğu eğleniyor, teknik bir maliyetimiz de yok, yardımcı olalım." Ama maalesef vizyon bu kadar. bu garip deneyimi sizinle paylaşmak istedim haklı yada haksız diye bir arayışım yok.
buda oğluma kendi kurduğum lokal serverim atla deve değil yani