Zero click ile TO ve tıklama oranları çoğu sektörde yok olma seviyesine geldi. Google bana sorarsanız ekmek yediği kaba (içerik üreticilere ve sitelere) pisliyor. Ama bir yandan da bunu yapması gerek çünkü kullanıcı şak diye bilgi almak istiyor.

Yani bıçağın iki yüzü diyebileceğimiz bir durum. Google'da hali ile kullanıcıyı seçiyor. Ama bunu yaparken de veriyi aldığı kaynağı ödüllendirmesi gerekiyor. Eskiden adsense ile bunu yapıyordu. İnsanlar adsense geliri elde etmek için içerik üretiyordu. Fakat şimdi bu işin sıralama anlamında bir teşviği kalmadı sponsor da yok adsense geliri de yok. Bir insan neden E E A T içerik üretsin ki? 10 15 yıllık deneyimi olan biri neden blog yazsın? Vlog çekiyordu, o da eskimeye başlıyor artık. Önüne gelen vlog çektiği için senin içeriğinin değerlenmesi yine 5 10 yılı buluyor. Bu sefer de vlog devri kapanacak.

aşağıdaki örnek az önce karşıma çıktı. yapay zekaya değil google'a soran kullanıcı vardı. alışkanlıklar zor değişir diye düşünüyorduk. google ısrarla kullanıcıyı ai chatlere yönlendiriyor. bundan sonra dataseti besleyecek gerçek kullanıcı içeriği ve verileri olmayacağı için uzun vadede verimsiz olacağını düşünüyorum bu sürecin. aşağıdaki örnekte olduğu gibi ben bu bilgiyi eğer ai'dan alabiliyorsam iphone 345 pro max çıktığında hiçbir vlog ve blog olmadığı için chatbotlara mı soracağım sence hangisi iyi diye? ai nereden alacak bu bilgiyi ve bana ne tavsiye edeceğini nereden bilecek? cihaz kağıt üstünde mükemmel olacak çünkü her amiral gemisi gibi.

bu sadece evergreen örneği gibi oldu bu arada. evergreen ile hiçbir alakam yok. örnekteki sorguyu öylesine yazdım, amacım telefon araştırmak da değil. kurumsal anahtar kelimelerle ilgileniyorum genelde. örnek veriyorum "en iyi web tasarım ajansı" yazdığınızda çıkan ajanslar elementorla site yapıyor. arayüz tasarlayıp sınırsız revize ile tamamlayan, profesyonel frontend backend kodlayan tamamen kurumsala oynayan ve adını sanını bilmediğimiz on tane kreatif ajans var, en büyük işleri bunlar alıyor. ama arama motoru ve ai bu ajanslardan bihaber. bu sistem gerçekten verimli çalışmıyor şuan. sektör analizi rekabet analizi seo analizi gibi işleri 'profesyonel' düzeyde yapan çoğu uzman biliyor ki ai bu konularda çok geride. yani benim aradığım şeyi karşıma en iyi şekilde getiremiyorken, elindeki en kararlı ve insanların adapte olduğu arama sistemini ai ile değiştirirse olası senaryoları merak ediyorum. kısa vadede iyi gibi ama uzun vadede veriyi sağlayacak kişileri teşvik etmeme olayı kafamı çok karıştırıyor.