Teşekkürler hocam.
Yanlış yönlendirmek istemem ama tüfe ile hesaplanıyor diye biliyorum
Ben de o düşüncedeydim, emin olmak istedim, teşekkürler
Merhaba,
Vereceğim bilgiler tamamen kendi bilgilerim, netliği için bir avukata danışmanızı öneririm.
Herhangi bir gecikmeniz, sahibinin haklı bir sebebi veya ters bir durum yoksa durduk yere tahliye edemez, kira zam oranı her ay açıklanan tüfe oranıdır. Maksimum üst seviyeden belirlenir.
5 Yılı geçmişse kira tespit davası açabilir.
Kiranızı zamanında ödediyseniz ve bir problem yaşamadıysanız hukuk sürecinde eksi pozisyona düşeceğinizi düşünmüyorum.
Daireyi X bir şahısa satarsa ve sattığı kişinin aynı il sınırları içerisinde başka konutu yoksa size tahliye davası açabilir.
Burada önemli olan detay zam dönemlerinde zamlarınızın düzgün yapılmış olması, kiraların geciktirilmeden iban yoluyla ev sahibine ödenmiş olması.
Evet ben eksik bilgiler vermişim biraz, ev satıldı aslında ondan dolayı tahliye durumu söz konusu. Teşekkür ederim yorumunuz için.
Öncelikle geçmiş olsun.
Konuda 2 senedir bu evde oturduğunuz yazmışsınız, sorunuzun cevabı için birkaç bilgi önemli

- Kira uyuşmazlıklarında özellikle 5 yılı, sonrasında da 10 yılı doldurup doldurmadığınız önemli.
- Sözleşmenizin başlangıç tarihi nedir? 1 yıllık yazıyor ancak karşılıklı sona erdirilmediğini anlıyorum belirsiz süreli kira sözleşmesine döner.
- Yazılı bir tahliye taahhütnamesi imzaladınız mı? İmzaladıysanız hangi tarihte imzaladınız?
- Ev sahibi ihtar gönderdi mi ya da dava açtı mı?
Yukarıdaki soruların yanıtları kritik olmakla birlikte genel bir yorum yapmak gerekirse;
Sözleşmede oran yoksa konut kiralarında artış, Türk Borçlar Kanunu m. 344 uyarınca TÜFE 12 aylık ortalama oranını geçemez. Bu oranı aşmadan artış yapıp ödemenizi banka yoluyla ve açıklama yazarak yapmanız sizi temerrüde düşmekten korur.
Geçerli bir tahliye taahhütnamesi varsa, ev sahibi taahhütte yazan tarihten itibaren 1 ay içinde icra veya dava yoluna gidebilir. Uygulamada en kritik tartışma, taahhüdün sözleşmeyle aynı gün imzalanıp imzalanmadığı ve tarih kısmının sonradan doldurulup doldurulmadığıdır.
Kiraya veren, sırf zam konusunda anlaşamadık gerekçesiyle doğrudan tahliye sağlayamaz. Bunun için kanunda sayılan özel tahliye sebeplerinden birine dayanması gerekir.
Profesyonel hukuki destek almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz. İstanbul'da olduğunuzu görüyorum, ofisimizde ağırlayabiliriz.
Tekrar geçmiş olsun.
Haklısınız, eksik bilgi vermişim konuda.
Oturduğumuz ev satıldı.
- Ev satıldığı için yeni ev sahibi evden çıkmamızı istiyor.
- Sözleşme başlangıç tarihi 1 Mart, her ay düzenli ve sorunsuz ödendi.
- Yazılı aktif olan bir tahliye taahhütnamesi yok, ilk yıl imzalanmıştı ve süresi bitti, üstüne ev satılmış oldu.
- Yeni ev sahibi doğrudan ihtar göndermedi fakat şu an arabulucuya gitti durum. Ardından sanıyorum ki dava açılacak.
Yanıtınıza istinaden tüfe oranında zam yapıp ödemeyi doğrudan göndereceğim bu ay için.
Çok teşekkür ederim yorumunuz için.