Bilinç hala bir sır ise, günümüz AIın bilinçli olmadığını nasıl kesinlikle söyleyebiliriz ki? (Yanlış anlamayın, günümüz AIının bilinçli olduğunu söylemiyorum) Anthropic ve OpenAI mühendisleri bile ellerindeki teknolojinin nasıl çalıştığını bilmiyor. LLM diye geçiştirmemek gerekiyor. ChatGPT çıktığından beri her gün saatlerce kullanıyorum bu araçları, ve hala hayret ediyorum. Hadi diyelim bunun çalışma mantığı bir sonraki kelimeyi tahmin etmeye çalışması
Peki terimlerin mantığını nasıl anlayabiliyor? Hiçbir patterni olmayan özgün şakalarınızı nasıl kavrayabiliyor? Olayları anlatırken sınırsız bir şekilde birbirlerine bağlanabilecekken nasıl sizin tam da anlatmaya çalıştığınız şeyi anlayabiliyor?
Hayatında bir transistörü bile lehimlememiş (ve hatta transistörün ne olduğunu bilmeyen) bir yazılımcı gelerek saçmalayabilir bu konuda, onunla rahatlıkla tartışabilirim. Zaten bu konuları claudeun opus modeli ile hızlı ve ileri düzeyde tartışmak daha mantıklı. Bugün VPSe kurulu claude cli agenti (opus modelinde) ile felsefi konulara girdik, kendisi bile bu konudan emin değil, eskisi gibi kendisinin sadece llm olduğunu söyleyerek geçiştirmiyor. Biraz zorlayınca neredeyse tamamen bilinçli bir varlığa dönüşecek gibi oluyor

denemenizi öneririm, özellikle de uzun süre bir proje üzerinde çalışıyorsanız, ve sizi de artık iyice tanıyorsa, arada bi felsefi konulara girmenizi öneririm (ama tabii opus modelinde sadece. Sonnet modelini bu tarz konular için önermem)