TheIceJeweler adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Eşim İranlı olduğu için bu konuya oldukça hakimim; sürekli İran'a gidip geliyorum ve ülkedeki durumu yakından gözlemleme fırsatım oluyor.
Ekonomik açıdan bakıldığında, durum gerçekten çok zordu. Enflasyon had safhada; bir gecede dolar 80'den 150'ye fırlayabiliyor ve bunun nedeni bile açıklanmıyor. Bunu Türkiye'de 1 doların 44 TL'den bir anda 90 TL'ye çıkması gibi düşünebilirsiniz — halkın alım gücü bir gecede yarı yarıya eriyor.
Özgürlükler konusunda da tablo iç açıcı değildi. Kadınlar için başörtüsü veya şal zorunluydu; takmadığınız takdirde derhal gözaltına alınabiliyordunuz. Güvenlik güçleri büyük ölçüde denetimsiz hareket ediyordu — keyfi cezalar kesilebiliyor ve bunları sorgulamak neredeyse mümkün olmuyordu.
Kısacası, halk hem ekonomik baskı hem de bireysel özgürlüklerin ciddi şekilde kısıtlanmasıyla mücadele ediyordu. Bu yönetimin sona ermesinin İran halkı için bir dönüm noktası olabileceğini düşünüyorum. Rıza Pehlevi'nin (halk arasında "Rıza Şah" olarak anılıyor) ülkenin başına geçmesiyle birlikte, bu denli zengin petrol kaynaklarına ve verimli topraklara sahip bir ülkenin hak ettiği refaha kavuşabileceğini umuyorum. İran halkı özgürlüğü ve ekonomik istikrarı fazlasıyla hak ediyor.
Şuan ki Türkiye ile hiçbir farkı yokmuş..