Cok kotu olursu coook. Tahmin bile edemeyeceginiz kadar kotu olurdu.

İran'da Sah zamaninda Ataturk gibi olmak istiyordu, ulkeye demokrasi ve laiklik getirmek istiyordu. İngilizler ona demokrasinin gereksizliginden ve zorlugundan bahsedip kendisinin kral olarak kalmasi gerektigini onerdi, ve tabii her monarsinin akibeti sonucunda ulke yolsuzluga suruklendi, en son halk isyan etti ve gideni aratmayacak dini yonetim geldi. Bunlari her zaman destekleyenler de ya bati blogu ya da dogu blogu oldu. İran halki hcbir zaman kendi kaderini tayin edememistir, ve İran devleti her zaman kukla olarak kalmistir maalesef.

Ataturk'e de ayni davetle gelindi. İngilizler kendisinin sultan olmasi gerektigini, halife olabilecegini soyledi.

Eger saltanat kaldirildi, Hilafet cart curt diye yakinan birisi varsa emin olsun bu unvanlara sahip kisiler Ataturk'un soyundan gelecekti zaten.

Ataturk inanilmaz, muhtesem buyuk bir lider ve asiri milliyetci birisidir. Kendisini feda etmek ugruna, kendi cikarlarini asla gozetmeksizin, kendisinin goremeyecegini bile bile bu ulke icin en dogru kararlari almistir. Ataturk'e atfedilen deger kendisine layiktir. Bu tur liderler tarihte cok cok azdir.

Baska herhangi bir lider olsaydi belki de saltanati tercih ederdi. Ama ben İsmet pasanin da en az Ataturk kadar milliyetci ve Ataturk'un izinden gidebilecek bir lider oldugunu dusunuyorum. İsmet Pasa da ulkesi icin elinden gelen her seyi yapmistir, ozellikle de 2. Dunya savasi donemini cok guzel idare etmistir. Toprak agalarina biat etmemis ve milli hazineyi doldurmustur. Onun doldurdugu milli hazine, ondan sonra gelenler tarafindan bosaltilmis ve dis borclanmalar ve denge politikasindan cikip Amerka gudumune girilmeye baslanmistir. Turkiye yavas yavas ABD'nin uydu devleti haline gelmeye baslamistir.

İsmet İnonu'nun de onemi cok buyuktur. Kendisinden sonra Turkiye asla tam bagimsiz olamamistir.

Neden tek parti? Cunku gerekliydi! Ulke'yi tekrar geriye goturecek partiler peydah olmustu. Bu partiler osmanlici ve radikal dinciler, belki İngiltere ve Rusya adina calisanlar, komunistler. Eger bu partiler propagandalara baslayip da anadolunun maalesef cahil halkini kandirsaydi ulkede atilan adimlarin kurtulus savasinin hicbir anlami kalmazdi. Gerekliydi!