Bana da birçok kalemde fiyatlar normal gelmiyor açıkçası. Özellikle barınma konusu (ev/kira) gelir artış hızına kıyasla çok daha hızlı yükseldiği için orada ciddi bir dengesizlik var gibi hissediyorum.
Örneğin büyük şehirde ortalama bir ev kirası, ortalama maaşın çok büyük bir kısmını götürüyor. Bu matematik sürdürülebilir görünmüyor.
Gıda tarafında ise özellikle kaliteli ürünlerde (iyi bir kırmızı et ya da gerçek koyun peyniri gibi) fiyatlar lüks segmentine kaymış durumda.
Bana göre sorun fiyatın yüksek olması değil; gelir-fiyat dengesinin bozulmuş olması.
Gelir fiyat dengesi bozulmuştu zaten ama bu son 1.5 senedir anormal bir hale geldi dur düşünüyorum. Örneğin evlenmek için kiralık bir ev bakın orta seviye olsun, fiyatlar 30 35 ten başlıyor, çift depozito, memur kefil(gene başlanmış istenmeye) ve daha nice beklentiler. Asgari ücret 28 oldu hadi 50 alan biri olun diyelim gene geçinmek ve istediğini alıp yemek, keyifli stressiz bir şekilde mümkün görünmüyor.
Maalesef fiyat algısını yitirdik
Bazen bakıyorum insanlar hesap kitap yapmaktan matematik öğretmeni gibi oldular Coşkun bey 😓