Selamlar, Bi kaç konu gördüm ve yapılan yorumlardada dijital ayak izi hakkında bir çoğu kişinin bilgisi olmadığını gördüm kısa bilgilendirme yaparak şunu düşündüm karşıma çıktı, şu video'yu izledim karşıma o ürün reklamı çıktı neden çıktı niye çıktı cevabını açıklıcam sizlere umarım faydalı olur ^^
İlk önce dijital parmak izi nedir;
her cihazın bir dijital imzası var.
iP adresi, cihaz modeli, tarayıcı bilgisi, çerezler, uygulama kimlikleri, reklam kimlikleri vs. derken sistem seni anonim ama detaylı bir profil haline getiriyor.
google, meta (facebook–Instagram–whatsapp), tikTok ve diğer büyük platformlar dev reklam ağlarının içinde çalışıyor.
Sen:
-x bir ürünü Google’da aradığında
-Trendyol’da bir ürüne baktığında
-youtube’da bir ürünü 3-4 dakika izlediğinde
-Instagramm’da o ürüne benzer bir gönderide durduğunda
Bu davranışlar veri olarak işleniyor.
Sonra x medyaya girdiğinde sistem diyor ki:
bu kullanıcı x ürünle ilgilenmiş ve reklamı önüne çıkarıyor.
Bu akıl okuma değil dijital ayak izinin okunmasıdır.

İşin daha az bilinen tarafı şu:
Meta tarafında hangi işletmelerle konuştuğun, tıklanan linkler, kime ne yazdığın buna ek olarak
aynı wifi ağına bağlı kişiler sık etkileşimde olduğun kişiler
eğer seninle benzer profildeki insanlar belli ürünlere bakıyorsa sistem seni de aynı ilgi grubuna koyabiliyor.
yani arkadaşın bir ürüne bakıyor ve senin önünede o çıkıyor. Ek olarak Yapayzekalarda büyük reklam şirketleriyle çalışıyor 7den70 e herşeyi ona soruyor bilgi alıyoruz ve verilerimizi almış oluyorlar

Bazı virus programlarında dijital izleri engelleme aracı mevcut bunu kullanarak en azından bi nebze korunmuş olursunuz, ama kaçış yok...