Grappa adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam söylediğiniz bu ayarları da yaptım, bu sefer yine azaldı ama hala olmaya devam ediyor. Ben bu işten hiçbi şey anlamadım
Sektörde buna "Color Banding" (Renk Şeritlenmesi) veya makro-bloklanma diyoruz. Ayarları yükselttiğinde azalması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor ama tamamen gitmemesinin fiziksel (daha doğrusu pikselsel) bir sebebi var.
Karanlık sahnelerde (özellikle Claude ekranındaki o koyu gri arka planda) renklerin birbirine geçtiği pürüzsüz alanlar (gradient) vardır. 8-bit renk formatı, siyah ile gri arasında sadece sınırlı sayıda ton üretebilir. Ton yetmediği için o yumuşak geçişleri yapamaz ve ekranda dalga dalga izler bırakır.
Bu işi tamamen çözmek için cephanemizdeki son ve en güçlü yöntemlere geçiyoruz. Sırasıyla şunları yapalım:

1. Sorunu İzole Edelim (En Önemli Adım)

Öncelikle suçluyu kesin olarak bulmamız lazım. OBS'ten kaydı aldıktan sonra, videoyu CapCut'a hiç atmadan bilgisayarındaki normal bir oynatıcıda (VLC Player, Windows Media Player vb.) tam ekran izle.
  • O bozulmalar ham OBS kaydında da var mı? Yoksa ham video cam gibi de, CapCut'tan çıktı alınca mı bozuluyor? (Bu sorunun cevabı rotamızı çizecek).

2. OBS'te 10-Bit Renk Uzayına Geçiş

Eğer sorun ham videoda da varsa, 8-bit'in sınırlarına takılıyoruz demektir. OBS'te şu ayarı değiştirerek renk paletini devasa ölçüde genişletebiliriz:
  • OBS'te Ayarlar > Gelişmiş > Video sekmesine gel.
  • Renk Biçimi ayarını NV12 (8-Bit) yerine P010 (10-Bit) olarak değiştir. (Not: Ekran kartın veya monitörün 10-bit desteklemiyorsa bu seçenek çıkmayabilir veya hata verebilir, çıkmazsa eski haline geri alabilirsin).

3. Sektörün Gizli Silahı: \"Dithering\" (CapCut Taktikleri)

Eğer ham video temiz ama CapCut bozuyorsa veya 10-bit'e geçemiyorsan, profesyonel kurgucuların kullandığı bir illüzyon taktiği vardır: Gren/Kumlanma (Noise) eklemek.
Video sıkıştırma algoritmaları karanlık ve hareketsiz alanları "burada bir şey olmuyor" sanıp kaliteyi anlık düşürür (o anlık dalgalanmaların sebebi budur). Oraya çok hafif bir hareketlilik katarsak algoritmayı uyanık tutarız:
  • CapCut'ta videonun üzerine Efektler bölümünden çok hafif bir "Noise" (Kumlanma) veya "Film Grain" efekti ekle.
  • Efektin yoğunluğunu (Opaklık/Intensity) %2 ile %5 arasına kadar düşür. Gözle neredeyse hiç görünmemeli.
  • Bu minik kumlanma, o dalgalanan kalın renk şeritlerini kırarak (dithering) pürüzsüz bir görüntü elde etmeni sağlar.
Şimdi ilk olarak o kritik sorunun cevabını rica ediyorum: Ham OBS dosyasında (CapCut'a girmeden önce) bu dalgalanmalar var mı?