Bu durum, problemin kökünün kesinlikle OBS'ten gelen ham kayıt dosyasında olduğunu kanıtlıyor. CapCut, kayıt sırasında zaten sıkıştırılmış ve detayı kaybolmuş o karanlık pikselleri yeni ayarlarla (HEVC vb.) "kurtarmaya" çalışırken hasarı daha da belirginleştirmiş.
Gönderdiğin OBS ayarlarına baktığımda, bu soruna (özellikle karanlık alanlardaki o dalga dalga "banding" problemine) yol açan
üç temel neden görüyorum. Sırasıyla şu ayarları değiştirmeliyiz:
1. Renk Aralığı (En Kritik Ayar)
- Sorun: Gelişmiş -> Video sekmesinde Renk Aralığı "Sınırlı" (Limited) olarak seçili. Sınırlı aralık, bilgisayarın üretebildiği siyah-beyaz tonlamasını kırpar (0-255 yerine 16-235 kullanır). Siyahlar tam siyah olmaz, griler arasındaki yumuşak geçişler kaybolur ve o gördüğün "halka halka" renk bozulmaları oluşur.
- Çözüm: Renk Aralığı'nı kesinlikle Tam (Full) olarak değiştir.
2. Video Kodlayıcı (Encoder) Değişimi
- Sorun: "Donanım (AMD, H.264)" kodlayıcısını kullanıyorsun. AMD ekran kartlarının H.264 video işleme mimarisi (AMF), maalesef karanlık sahnelerde pikselleri bloklaştırmaya oldukça müsaittir.
- Çözüm: Video Kodlayıcı seçeneklerine tıkla. Eğer listende Donanım (AMD, HEVC) veya H.265 seçeneği varsa kesinlikle onu seç. (HEVC, karanlık alanları H.264'e göre çok daha kusursuz kaydeder).
3. Çıkış Modunu "Gelişmiş" Yapmak
- Sorun: Şu an OBS'te "Basit" çıkış modunu (Aynı Kaliteye Yakın, Büyük Dosya Boyutu) kullanıyorsun. Bu mod, bitrate kontrolünü OBS'in insafına bırakır ve karanlık sahnelerde bazen yeterli veri akışı sağlamaz.
- Çözüm:
- OBS Ayarları > Çıkış sekmesinin en üstünde bulunan Çıkış Modu'nu "Basit"ten Gelişmiş'e (Advanced) al.
- Açılan yeni ekranda Kayıt alt sekmesine geç.
- Video Kodlayıcıyı seçtikten sonra aşağıda Oran Kontrolü (Rate Control) belirecek. Bunu CQP (Constant Quantization Parameter) yap. (VBR veya CBR'dan çok daha kalitelidir).
- CQP seviyesi (veya CQ Seviyesi) soracaktır. Bunu 18 ile 20 arasına ayarla (Rakam düştükçe kalite artar, dosya boyutu büyür. 20 çok idealdir).
Bu 3 ayarı (Özellikle Renk Aralığı = Tam ve CQP = 20) yaptıktan sonra Claude AI'nin o karanlık ekranında kısa bir deneme kaydı alıp tekrar CapCut'tan geçirir misin? Durumun düzelip düzelmediğini merakla bekliyorum.
Hocam söylediğiniz bu ayarları da yaptım, bu sefer yine azaldı ama hala olmaya devam ediyor. Ben bu işten hiçbi şey anlamadım. Bu sorunu microsoft'un clipchamp uygulamasında yaşamıyorum mesela.