orhanbyr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam benim öyle çok lisan giderim olmuyor. panelsiz de halediyorum işlerimi ancak panel kullanımı gerçek rahat oluyor. Birçok konuda hızlıca işlem yapmayı sağlıyor. Geliştiriciler birçok özellik ekliyor, bir çoğundan faydalanıyoruz. Fiyatlandırma konusunda benim gördüğüm kadarıyla 2 türlü uygulama var. Birincisi paneli tamamen aylık abonelik sistemi ile kullanılmakta. plesk, cpanel gibi. Diğeri de paneli ücretsiz sağlayıp bazı özellikleri ücretli sunuyorlar. aapanel, cyberpanel gibi. Bunun dışında paneli ücretsiz dağıtıp vds, vps satmaya çalışanlarda var. öncelikle buna karar vermelisiniz. Bana uyan burada aapanel veya cyberpanel gibi genel amaçlı paneller işimi fazlasıyla görüyor. Ancak Türkiye'de ödeme kolaylığı olsaydı cwp kullanırdım. Bence Türkiye şartlarını dikkate alarak ayrıca hedef kitlenizi iyi analiz ederek bir fiyatlandırma yapmak makul olan olacaktır.
Öneriniz gerçekten çok yerinde hocam.

Birçok geliştirici arkadaş zaten kendi işini kendi halledebiliyor, bu konuda size katılıyorum. Ben de uzun süre her şeyi kendim hallettim. Kurulum, güvenlik, bakım, güncelleme vs. Ama bir noktadan sonra insan şunu fark ediyor: mesele yapabilmek değil, sürekli bunlarla uğraşmak zorunda kalmamak. Ne olursa olsun bir süre sonra rahatlık arıyorsunuz.

Özellikle iş büyüyünce yönetim kolaylığı ciddi ihtiyaç oluyor. Malware/virüs güvenliği, servis takibi, güncelleme düzeni derken zamanın çoğu asıl işe değil altyapıya gidiyor. Free panellerde bu sorunları çok yaşadım. Buna en iyi örneklerden biri bence CyberPanel. Kullanan bilir, bazı konularda insanı gerçekten yorabiliyor. Güncelleme konusu da bence en kritik meselelerden biri; panel iyi olsa bile güncelleme tarafı sağlıklı değilse ileride sorun çıkıyor.

CyberPanel, Plesk, cPanel, CWP bunların hepsini uzun süre denedim/kullandım. Hepsinde gördüğüm ortak nokta şu: native izolasyon tarafı güçlü değil. Bu yüzden konu dönüp dolaşıp CloudLinux gibi çözümlere gidiyor. Yani panel ayrı maliyet, lisans ayrı maliyet, izolasyon için ekstra maliyet derken toplam maliyet gerçekten bel büküyor.

Bizim konumumuz aslında bu panellerden biraz farklı. Konu başlığında "panel" dememizin sebebi insanların daha kolay anlayabilmesi. Yoksa altyapı tarafında yaklaşımımız klasik panel mantığından farklı.

Bizim altyapı mantığımız tamamen native izolasyon + güvenlik odaklı. Yani sonradan eklenen bir özellik gibi değil, işin merkezinde bu var.

Ama bireysel geliştiricileri de düşündüğümüz için aklımızda "DEV" adında bir plan oluşturma fikri var. Bu planda geliştiricilere gerçekten lazım olan özellikler aktif olacak. Mesela WordPress, Docker gibi günlük kullanımda iş gören özellikler. Fiyatlandırma konusunda da mümkün olduğunca makul bir seviyede tutmayı düşünüyoruz.

DEV pakette temel fark şu olacak:
- Kernel izolasyon olmayacak
- Mail olmayacak

Sebebi de basit: birçok geliştirici bu iki özelliğe her zaman ihtiyaç duymuyor. Biz de kullanılmayacak özelliklerin maliyetini kullanıcıya yüklemek istemiyoruz.

DEV üzeri tüm planlarda ise izolasyon sabit olacak. O tarafta taviz vermeyi düşünmüyoruz. Şu an hala araştırma ve doğrulama sürecindeyiz, en doğru dengeyi kurmaya çalışıyoruz.

Önerileriniz için çok teşekkürler.