Selamun aleyküm arkadaşlar,
Uzun zamandır piyasada yemek uygulamalarının ilk sipariş kampanyalarını kullanmak için açılmış hesapların token olarak satıldığını biliyoruz.
Özellikle ilk yemek ve ilk market siparişine özel indirimli hesaplar satılıyor. Hesaplar genelde random mail, isim-soyisim ile açılmış, onaylı görünüyor.
Numara onayı da yapılmış oluyor.
İşin düşündüren tarafı şu: Bu numaralar TR onaylı oluyor. Yani sonuçta birilerinin üzerine kayıtlı hatlar.
Çoğu zaman kurye aradığında ulaşamıyor, sanırım VoIP ya da benzeri sanal numaralar kullanılıyor ama yine de ortada yasal bir sahip var.
Mesela xxxxhesap.com, xxxxyemek.com, xxxoy.com, xxxxkupon.com, kuponxxx.com gibi siteler yıllardır açık.
Ben de bu tarz siteleri 4-5 yıldır biliyorum çoğunu da kullandım ama açıkçası işin hukuki ve güvenlik tarafını tam kestiremiyorum.
Bu konuda merak ettiklerim:
- Bu tarz token/hesap alıp gerçekten sorun yaşayan oldu mu? Olduysa nasıl bir sorun çıktı?
- Yemek uygulaması durumu fark ederse ne yapar? Sadece hesabı mı kapatır yoksa başka yaptırımlar olabilir mi?
(Senelerdir günde 20-30 token kullanıp toptancılara ürün çekip satanları biliyorum) - Numara başkasının üzerine kayıtlıysa ileride bir hukuki problem çıkar mı?
- Bu numaraların VoIP olması işi tamamen güvenli yapar mı, yoksa yine de risk var mı?
- Bu işte en büyük risk kullanıcı için mi, yoksa hesabı satan taraf için mi?
Ben açıkçası hem etik hem de hukuki tarafını merak ediyorum. Ucu kimseye dokunmasın diye soruyorum ama sonuçta bir kampanya suistimali gibi de duruyor.
Bu konuyu deneyimlemiş ya da bilgisi olan arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.
Şimdiden cevap veren herkese teşekkürler. İyi geceler