ismozalp adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
🚀 SEO Rehberi: SQL Neşteriyle 404 Hayalet Avı (Case Study)
Arkadaşlar selam, bugün size Google Search Console (GSC) sayfalarca 404 hatasıyla dolduğunda,
eklentilere sığınmak yerine veritabanının ciğerine inerek bu işi nasıl kökten çözeceğinizi anlatacağım.

İşte 500 adet 404 hatasını pırlantaya çevirdiğimiz o "Mühendis Usulü" operasyonun adımları:

(Bilal mode on) GSC den 404 verilerinizi önce bi indirin hangi sayfalar 404 e düşüyor bir bakın.
ha tabi bunu AI ye yaptırtıyorsak sitemap i lütfen yükleyelim

🔬 1. Adım: Teşhis (404 Tespit Etmek)
Önce bu hatalı linklerin veritabanında (DB) fiziksel olarak var olup olmadığını anlamanız lazım.
Eğer linkler yazılarınızın içindeyse, bunları toplu halde bulmak için şu SQL sorgusunu kullanın

NOT WP İÇİN SQL MANTIĞINIZI BİLEMEM POSTLAR NE ŞEKİLDE TUTULUYOR VEYA YAPISI NE İSE ONA GÖRE HAREKET EDİN.
ÖRNEK OLARAK VERİYORUM. GENEL MANTIK HESAPLAYARAK YAPTIM.

SQL
SELECT ID, post_title, post_name, post_content
FROM `wp_posts`
WHERE post_content LIKE '%hatali-link-kalibi%'
AND post_status = 'publish';
Bu sorgu size, hangi yazıların içinde o "zombi yani 404 " linklerin saklandığını listeleyecektir.

🥊 2. Adım: Cerrahi Müdahale (SQL Replace)
Listeyi aldınız mı? Şimdi o hatalı linkleri tek tek düzeltmekle uğraşmayın.
Az önce tespit ettiğimiz o spesifik yazı ID'lerine odaklanarak tek bir SQL komutuyla her şeyi pırlantaya çeviriyoruz:

SQL
/* Sadece tespit edilen ID'lerdeki hatalı linkleri günceller */
UPDATE wp_posts
SET post_content = REPLACE(post_content, 'eski-hatali-link/', 'yeni-pirlanta-link/')
WHERE ID IN (Yazi_ID_Listesi) (buraya o 404 te gelen linklerin idleri gelecek zaten yukarıda aldık )
AND post_content LIKE '%eski-hatali-link/%';
Bu operasyonla biz 500 adet ana içeriği tek saniyede temizledik!

🛡️ 3. (301 Yönlendirmesi)
Eğer SQL sorgunuz "0 satır" diyorsa ama Google hala o linkleri görüyorsa,
bunlar veritabanında fiziksel olarak yoktur; Sadece görünen 404 lerdir.
Bunları temizlemenin yolu ise Redirection eklentisi veya .htaccess ile mümkündür.

** Eski kategori yollarını doğrudan yeni Hub sayfalarınıza yönlendirin.

Tarihli Linkler: /2025/12/29/ gibi tarihli kalıntıları güncel pırlanta URL'lerine yönlendirin.

🏁 Özet ve Tavsiye
Korkmayın: Veritabanına dalıyorum ben ya demeden önce mutlaka yedek alın.

İnatçı Olun: SQL'de bulamadığınız link, ya SEO meta alanlarındadır ya da sadece Google'ın hafızasındaki eski indextir

Cache Temizliği: Operasyon bitince önbelleği (Litespeed, SpeedyCache vb.) mutlaka temizleyin ki google desin abi sen napmışsın ya?
En güzel ve özel not bu yazdıklarım ileri seviiye içindir ben bunları yaptım yamuldum demeyin lütfen

keza iç linklerde bir sorun olunca da ne yapmanız gerektiğini geçen yazımdaki postta anlatmıştım ulaşabilirsiniz.
Orada da internal linkleri 301 olsa dahi nasıl düzenlediğinizi anlayabilirsiniz
Bu size extra bir eklenti yüklmenizi gerektirmez dogru sorgu ile 404 leri yok edersiniz.
Not: danışmanlık vermiyorum sitemin yapısı vs yazmayın arkadaşlar araştırın neyin ne olduğunu bilin o şekilde uygulayın.
ben sizlere olması gerekeni söylüyorum bunu emin olun seo danışmanları da yapmaz
bu yaptıklarımı bilmeyen arkadaşlar AI eşliğinde yaparsa çok daha faydalı olur.

Guzel yazi olmus. Ben de ekleme yapayim, bircok link wp_postmeta da bulunur sadece wp_posts yetersiz kalabilir.