2013 yılında 116i ile başlayan serüvenim sonrası sıfır olarak aldığım F30 2015 LCİ 40.yıl ile devam etti fakat ilk kullanıcısı olarak ve ilk sahibi olarak n13 motorların kronik çok fazla problemi olduğu ve söylemek istemesemde elinde sonunda sanayiye sokmak zorunda kalıyorsun ilk problem 40.000 km de araç garantisi devam ederken turbo ile başladı garrett marka bir turbosu mevcut arabanın 40.000 de araç güçten düştü arabayı garantili olduğu için servise soktum avcılar borusan incelemelerde turbonun arızalandığını değişim gerektiğini işçilik ve ürün değişimi için sene 2017 civarıydı sanırsam 3500 euro + kdv bir ücret çıktığını söylediler ve garanti karşılamıyormuş şans işiymiş biraz sebep soruyorum onlarda bilmiyor neyse maslak sanayide bir abimiz ile tanıştım maslak turbo yeri turbo komple içi dışı sıfır olarak şekilde revize etti sanırsam 2000 ₺ gibi ücrete ve sıfır hale getirdi, sonrası araç alt motor kısmında araç içi zinciri görebilmek için 2 adet tıpa varmış bunlar zamanla motorda oluşan ısıdan dolayı bu tabalar patlıyormuş ve sızdırma yapıyormuş araçta inanılmaz bir yağ eksiltme vardı hemen arabayı tekrar servise çektirdim inceleme yaptılar bunun kronik olduğunu ve tamiri olmadığınını motor altblok değiştirilmesi gerektiği bu sebepten ruhsatta motor no felanda değişmesi gerektiği belirttiler ve gene bir ücret söylediler ve tekrar kabul etmedim neden 60 binde arabanın motor al blok değişiyor küçük bir tapa yüzünden maslak bir tornacı usta ile ölçüler alınarak oraya birebir bir tapa yaptırdık motor tapası 2 adet ve sorunu sadece o zaman 10 tl çözdük hatta bu tapadan daha sonra 30 adet yaptırıp o dönem çok fazla sattım çünkü sorun f30 n13 motorlarda hastalık olduğu için çok talep vardı, ya anlatacak çok şey var ama anlat anlat bitmez ben sana kronikleri sıralıyım bunlara dikkat et yada başına gelirse en azından sorunu şimdiden bilmiş ol
Turbo su kaçağı oring değişimi
n13 motor tapa kaçakları ve değişimi
f30 iç klima radyatörü sağ yolcu tarafı soğuk üflemesi ( arabanın ön göğüsü sökülerek değiştiriliyor )
Turbo arızası
Şanzıman yağ soğutucu cürümesi ( aman dikkat et )
motor üst kapak yağ nemlenmesi
aylık 1 litre yağ eksiltmesi ( liqui moly tercih et sadece )
Ardı ardına kesilmeyen sebepsiz TAHRİK uyarıları
genel problem normal bir arabanın 80-90 derece ortalamada çalışırken n13 motorlar 110 derece ortalamalarda çalışmakta ve yoğun istanbul trafiğinde araç çok fazla ısınmaktan kronikleşmiş bir çok problem çıkmaktadır, araç alırken bunların hepsini kontrol ettirmek ileride olabilecek sorunları en aza indirmek çok önemli ve en önemlisi iyi bir usta şart çünkü gerçekten n13 hastalıklı bir motor tavsiyem b48 motor tercih etmen bmw zaten artık n13 kaldırdı b58 den geliştirdiği b48 motor ile g20 leri üretiyor, kesinlikle arabayı sana kötülemiyorum bu bir deneyimdi benim için 90 binde en son arabayı şanzıman revizyonu yaptıktan sonra sattım full bakımlı olarak bu arada en önemli husus sakın zf şanzıman p alıp el freni çekme önce N ile el freni çek arabanın boşluğu al sonrası P ile park konumuna al benim deneyimlerin bu şekilde araç hor kullanılmadı istanbul trafiğinde yoruldu şehir dışı 3 kere felan görmüştür korktuğum için oda araba suprizlerle doludur ben yerine olsam 320d tercih ederdim.