Maalesef biryerde çalışıp veya kendi işini yapıp para kazanmak ,kazansan dahi o para ile mutlu olmak çok zor.
Devir çalışmadan para kazananların ,paraya para katanların devri.
Bazı kesim ilk önce kur korumalı ile parasını ikiye katladı , sonra altın aldı gümüş aldı , tekrar ikiye katladı.
Yetmedi , erken emeklilik hakkı kazananlar oldu. (Emekli olanlara lafım yok, şuanki gençlerin günahı ne? Onlarda aynı koşulda emekli olsun.)
Oda yetmez dediler , paran varsa koyabildiğin kadar koy, bizde sana %30 ilave edeceğiz dediler.bireysel emeklilik diye bir sistemde)
Yani garibansın ayda 2 bin tlyi bile zor öderken bireysel emekliliğe sana 600 ti verdiler. Ayda 30 bin ödeyene 9 bin tl verdiler.
Şimdi önümüzdeki aylarda doları zıplatacaklar , uzun lafın kısası parası olan son 5 yılda parasını , enaz 10 katına , şanslı olan 20 katına çıkardı.
Benim anladığım bu ülkede çalışarak para kazanmak zor.
Harika bir tespit, teşekkür ederim, şuan tam olarak yapmak istediğim iş bu, daha doğrusu işsizken kazanmak. onun için şimdiden çalışırken yatırımlara başladım.
Konu sahibi arkadaş;
Öncelikle geçmiş olsun, ülke şartları gerçekten çok zor, bu şartları zorlaştıran da biziz. Ancak aradaki virgülleri görenler gerçekten güzel sonuçlar alıyorlar. Tabi bunları şuan size söylemek anlamsız gibi gelebilir ancak ileriki dönemde yine başınıza gelecek ve daha çok zorlanacaksınız. Bu yüzden dikkate almanızı öneririm.
Çalışırken yapılacaklar; (noktalı virgül)
- işsiz kalacağını düşünerek kenara par koy, yetmiyorsa harcamalarından kıs yine de koy,
- işsiz kalacağını düşünerek yeni iş alanları oluştur ya da en kötü kendi alanda yeni yetkinlik kazan
- işiz kalınca iş bulabilmen için network oluştur
- işsiz kalınca iş bulmanı kolaylaştıracak ortamlarda ol
İşsiz kalınca Yapılacaklar;
- Çalışırken ayırdığın parayı iş aramak için kullan
- çalışırken kazandığın yeteneğini kullanarak iş ara (çalışırken zaman geçti artık senin yaptığını yapan daha çok kişi var)
- çalışırken kurduğun network ile iletişime geç
- Çalışırken gittiğin iş bulmanı kolaylaştıracak mekanda ol (evde oturmak, internette iş aramak, akrabalara sormak yeterli değil)
Nasıl yaptım
yukarıda anlattıklarımı laf olsun diye söylemedim, 10 yıldır kendi yaptıklarım,
fabrikada işçi olarak çalışırken iş güvenliği uzmanlığına başvurdum (20212)
işten ayrılıp uzman oldum (kariyer.net)
işte çalışırken başka işten teklif alıp geçiş yaptım (sorumlu müdür) (network) (çanakkaleden tarla aldım)
çalışırken başka yerden teklif alıp geçiş yaptım (kordinatör) (network)
İşten ayrılıp çanakkaleye taşındım 1 yıl çalışmadım (işsizlik maaşı 10 ay) (yaşam)
2017 de iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaya başladım (Kariyer net çanakkale) (arsa aldım) (B sınıfı uzman)
Çalışırken sosyal medya ile ilgilenmeye başladım (r10)
2022 de işi bıraktım burada hesap satmaya başladım
Hesap satarken sanayide demircide çalışmaya başladım kaynak öğrenmek için (forumda konusu var)
2024 tarlamı sattım 1 yıl çalışmama başladım ev yapacaktım (kaynak ile çelik ev)
2025 İstanbula geldim bir şantiyede kaynakçı olarak başladım (1 hafta içinde) (eski şantiyeden şantiye şefi yeni şantiyede proje müdürü) (network)
2026 başında A sınıfı uzman oldum, işten ayrıldım şubatta işe başladım (kariyer net) (arsa aldım ayda 30k ödeme yapıyorum)
2026 fon yatırımına başladım işsiz kaldığımda destek için
Ne yapabilirsin
Oturduğum yere en yakın sanayi bölgesinden meslek edinebileceğin yerlere uğra, çaycı, lokantacı, tamirci ne varsa bir çeşit bahanelerle sohbet et, çay ısmarla (çok değerli) iş aradığını söyle (o 1 bardak çay sana iş bulacak ) numaranı bırak ama yine de ertesi gün yine git. Alacağın paranın önemi yok, önce işe gir sonra yukarıdakileri uygulamaya başla.
çünkü buraya yazmadan önce yazın almayı düşündüğüm eğitimlere bakıyordum (tamir) kazancın maaşın önemli değil, ne kadar kazanırsan kazan yine işsiz kalacaksın (istifa, çıkma, çıkarılma v.b) o zaman yeni iş bulmada sana yardımcı olacak çevre, maddi destek, network lazım, çalışmayan, sürekli şikayet eden, ailesi ie geçinemeyen kişilerden uzak dur.
Samimi olarak yazdım, iş buldunda sürekli çalışacağını düşünme (belki de çalışırsın) ama her zaman bir acil durum planın olmalı.
iyi forumlar.