İyi güzel söylemişsiniz de daha bu hafta r10 üzerinde çok bilindik birisi ile konuştum. Konu domain isminde birinci sıraya gelmekti. Bir site kendi domain isminde birinci sırada değilse zaten o siteden hiçbir şey olmaz benim görüşüm bu. Arkadaşım bana verdiği fiyat 75.000 TL. O yüzden İngilizce veya Türkçe bu platformda fark etmiyor
Not: Aranma Hacmi 5400.
2. olarak kendi domain ismim.
3. olarak Seoyu öğretecek gerçekten bir eğitim lazım bize ki biz de bu paraları kazanalım. Zaten seo yapıyorum diyen kişiler sonucunda asla söylediklerini gerçekleştirmedikleri için biz başka işlerde boşa zaman kaybetmeyelim. Hem de garantili der geçeriz parayı çevirir iade ederiz 😂
Branded keyword'de birinci sıra bir hak değil, bir rekabet meselesi. Domain adın aynı zamanda başka bir markanın, generic bir terimin ya da yüksek otoriteli sitelerin de hedeflediği bir keyword olabilir. Google sıralama algoritması 200'den fazla ranking signal ile çalışıyor ne yazık ki, domain authority, topical relevance, backlink profili, user engagement metrics, E-E-A-T sinyalleri, entity recognition... Senin domain ismin "X" ise ve X aynı zamanda daha büyük bir brand, bir sözlük terimi ya da farklı bir entity olarak Google'ın Knowledge Graph'ında tanımlıysa, Google seni oraya koymak zorunda değil. Aranma hacmi 5.400 olan bir keyword'de sıralama, o keyword branded olsa bile, tamamen rekabet analizine bağlı. Bunu çözmek için entity disambiguation, schema markup, brand signal güçlendirme ve link equity konsolidasyonu gibi stratejiler gerekir. Bunun fiyatı 75.000 TL mi? Duruma göre değişir ama önce kapsamlı bir teknik audit ve rekabet analizi yapılmadan fiyat veren adam sana çözüm değil, fatura satıyor.
SEO bir kere öğrenilip bırakılan bir beceri değil. Ben 15 yıldır bu işin içindeyim ve hâlâ her gün öğreniyorum. Neden? Çünkü Google yılda ortalama 10-12 core update çıkarıyor. Her update'te algoritmanın matematiksel modelleri değişiyor. Information Retrieval temelleri, PageRank'in evrimleşmiş hali, BERT ve MUM gibi NLP modelleri, neural matching, passage ranking... Bunların ne anlama geldiğini anlamak için sürekli test etmen, yeni siteler açman, farklı niche'lerde deney yapman gerekiyor. Google patent dökümanlarını okuyup ne anlama geldiğini yorumlayabilen SEO uzmanı sayısı bu sektörde bir elin parmaklarını geçmez. Bir haftalık eğitimle "SEO öğrendim" demek, bir YouTube videosu izleyip "cerrahım artık" demek gibi bir şey. O yüzden sektör bu halde zaten. Google kendini her ay güncelliyor ama SEO uzmanlarının çoğu 2019 bilgisiyle çalışmaya devam ediyor.
Uzmanlık ile reklam farklı şeylerdir. Her iyi SEO'cu kendini iyi pazarlamak zorunda değil. İşin ticaret boyutu ile bilgi düzeyi paralel olmak zorunda değil. Forumda en çok satış yapan adam en iyi SEO uzmanı değildir, en iyi pazarlamacıdır. SEO sadece SEO uzmanının başarısı değildir. Bu bir ortaklık işi. Ben senin siten için en doğru stratejiyi kurgulayabilirim; teknik altyapını düzeltebilirim, topical authority haritanı çıkarabilirim, içerik stratejini planlayabilirim. Ama sen sitene sahip çıkmıyorsan, içerik güncellemelerini yapmıyorsan, önerilen değişiklikleri uygulamıyorsan, projene güvenmiyorsan dünyada hiçbir SEO uzmanı seni kurtaramaz. Sitenize siz bakmıyorsanız ben neden o işe garanti vereyim? SEO uzmanı sihirbaz değil, stratejist. Sen stratejiyi sahada uygulamayacaksan sonuç kimsenin elinde değil.