Bu cevap, konu sahibi tarafından kabul edilebilir bir cevap olarak işaretlendi.
Merhabalar,
Emin evimden aldım ve iş yerinde beraber çalıştığımız arkadaşlarımız hem ev hem araba aldılar Fuzul ev aracılığı ile. Kendi bildiğim ve yaşadığım şekilde anlatacağım umarım faydalı olur.
Ben ilk önce gidip görüşme sağladım ve bana peşinatlı ve peşinatsız sistem olarak 2 sistemden bahsettiler.
Peşinatlı sistemde, size şu kadar peiinat verirsen ve şu kadar taksitler ödersen ve şu kadar peşinat ödersen sana evi 5 ayda veririz. Veya şu kadar peşinat şu kadar taksit şu kadar katılım payı 9. ay gibi gibi seçenekler sunuyorlar.
Peşinatsız sistemde ise katılım payını ödüyorsunuz sonrasında sizi her ay kuraya sokuyor ve diyorki en geç 19 ay sonra sana bu evi veririz kurada çıkmazsa. Ama eğer şansınız yaver giderse ilk ay bile çıkabilir kısmetinize.
Örnek veriyorum alacağınız ev 4 milyon olsun. 4 Milyonun katılım payı %7 diye biliyorum şuanda, sizden ilk önce 280 bin tl yi alıyorlar. Ama bunu isterseniz taksit ve ödeme kolaylığı sağlıyorlar.
5. ayda teslim almak istiyorum derseniz 4 milyonun %40 ını sizden tahsil etmek zorunda. Yani 1.6 milyon ya peşinat vereceksiniz geri kalanı taksitlendireceksiniz. Yada 5 aylık taksidi de çıkartıp ona göre peşinat vereceksiniz.
Eğer kiracıysanız ve bulunduğunu bölgede kiralar 30-50 arasında ise ve sizde o rakamları veriyorsanız bu sistemle 4 milyonluk eve kira ödermiş gibi sahip olursunuz.
Evi siz kendiniz buluyorsunuz, alıcıyla bu sistemden alacağını belirtiyorsunuz. Eminevim size diyorki bu ay evi bul ve bana şu şu evrakları gönder. İstediği evraklarda ev kat irtifaklı (iskanlı) , veya kat mülkiyetli olması gerekiyor dediler bana ben o şekilde buldum.
Eminevim siz evi bulduğunuzda eksper gönderiyor ve eksper evin satışa uygun olup olmayacağı ve değeriyle alakalı. sonrasında satışı gerçekleştiriyorsunuz ( Not : satıcı henüz parayı almadı ). Bu arada size bir belge veriyorlar satışa giderken belgede işte şu şu ev şu şu alıcı tarafından alacakları karşılığı eminevim tarafından ödenecektir falan gibilerinden bir belge veriyorlar. Satışı gerçekleştirirken ki tüm masraflar size ve satıcıya ait yani %2 alıcı tapu harcı ve %2 satıcı tapu harcı. Diğer emlakçı falan varsa onların masrafları.
satış gerçekleştikten sonra parayı satıcıya gönderiyorlar. Sonrasında siz taksitlerinizi ödeyerek eve tamamiyle sahip oluyorsunuz. Bu arada evi alırken zorunlu deprem sigortası ve dask gibi masrafları 4 milyon üzerinden kesinti yapıp atıyor. Sizin adınıza bunları eminevim yapıyor. Ben ve etrafımdakiler sorun yaşamadı.
Aslında ihtiyacınız ve düşünceniz neyse bir ofislerine gitseniz sistemden kendileri kontrol edip en uygun ve en kısa şekilde size seçenekler sunuyorlar. Daha sağlıklı olacaktır.