Herkese merhaba,
Bir süredir kafamda dönen bir konu var, deneyimli insanların fikirlerini almak istedim.

Konu ne?

Türkiye'de ikinci el eşya satışı denince Sahibinden, Letgo, Trendyol İkinci El gibi platformlar var. Hepsinin ortak mantığı aynı: ilan koy, fiyat belirle, alıcı bul. Ama bu süreçte yaşanan sıkıntıları hepimiz biliyoruz:
  • 20 kişi yazıyor "son fiyat ne?"
  • Adam diyor "yarın gelip bakacağım" — gelmiyor
  • Fiyatı 15.000₺ koyuyorsun, herkes 10.000₺ teklif ediyor
  • Gerçekten almak isteyeni bulmak günler sürüyor
Dışarıda (özellikle ABD/Avrupa'da) eBay bunun çözümünü yıllar önce bulmuş: açık artırma. Satıcı bir başlangıç fiyatı belirliyor, alıcılar birbirleriyle yarışıyor, süre dolunca en yüksek teklif kazanıyor. Pazarlık yok, belirsizlik yok.

Sorum şu:

Bu konsept Türkiye'de tutar mı sizce?
Yani şahıslar arası, canlı açık artırma platformu — sadece elektronik kategorisiyle başlayıp (telefon, laptop, tablet vb.) zamanla genişleyen bir yapı.
Birkaç çekincem var, onları da sormak istiyorum:
1. Güven meselesi: Türkiye'de bilinmeyen birine para gönderme konusunda ciddi bir güven sorunu var. Escrow (emanet hesap) sistemi olsa — yani para platformda kalsın, ürün teslim edilince satıcıya aktarılsın — bu güveni sağlar mı? Yoksa Türk kullanıcı yine de çekimser mi kalır?
2. Fiyat algısı: Açık artırma deyince insanlar "ucuza ürün alırım" diye düşünüyor ama gerçekte öyle değil. Fiyat tamamen rekabete bağlı — piyasanın altına da gider, üstüne de çıkabilir. Önemli olan sürecin şeffaf ve adil olması. Bunu kullanıcılara anlatmak zor olur mu?
3. Tavuk-yumurta problemi: Platform ancak hem alıcı hem satıcı olursa çalışır. İlk aşamada ürün yok diye alıcı gelmez, alıcı yok diye satıcı gelmez. Bu kısır döngüyü nasıl kırarsınız? Belirli bir topluluktan (mesela üniversite kampüsü, teknoloji forumu) başlamak mantıklı olur mu?
4. Kategori seçimi: Elektronikle başlamak mantıklı mı? Yoksa başka bir kategori daha mı uygun olur? (araba, emlak, antika, koleksiyon vb.)

Neden böyle bir şey soruyorum?

Açıkçası bu sadece teorik bir soru değil. Ben yazılım geliştiriciysim ve bu konsepti gerçekleştirmeye çalışıyorum. Aslında bir süredir üzerinde çalışıyorum ve çalışan bir prototip ortaya çıktı: bidturkey.com
Sistemde şu özellikler var:
  • Gerçek zamanlı teklif altyapısı (teklif verdiğin an herkes görüyor)
  • Son 3 dakikada teklif gelirse süre otomatik uzuyor (son saniye taktiklerini engelliyor)
  • Otomatik teklif sistemi (limit belirle, sistem senin yerine yarışsın)
  • Teklif geçmişi tamamen şeffaf
  • Mobil uyumlu, tarayıcıdan telefona ekleyince uygulama gibi çalışıyor
Tek başıma sıfırdan geliştirdim, hazır bir altyapı kullanmadım. Şu an ITÜ Express'e de başvurdum yatırım için.

Asıl merak ettiğim:

• Siz böyle bir platformu kullanır mıydınız? (alıcı veya satıcı olarak)
  • En büyük çekinceniz ne olurdu?
  • Bu işin Türkiye'de tutmama sebebi ne olabilir?
  • Tavsiyeleriniz neler?
Eleştirilere tamamen açığım, güzel kötü ne düşünüyorsanız yazın. Gerçekçi geri bildirimler benim için çok değerli.
Şimdiden teşekkür ederim.

BİDTURKEY adı altında şuanda proje aktif istediğiniz gibi test edebilirsiniz.
TEKLİFTÜRKİYE