Altyapının davranışını daha öngörülebilir hale getirmek, interface abstraction'dan geçiyor bence.
Eğer geliştirdiğiniz bu ICA mimarisi, Linux'un native davranışlarını (cgroups, systemd vb.) kendi mantığıyla maskelemek yerine; bu özellikleri tutarlı bir API veya CLI katmanı ile bizlere sunuyorsa, işte o zaman 'alışkanlık' bariyerini aşmak çok daha kolay olur. Çoğu sysadmin'in panel değiştirmeme sebebi 'yeni arayüzü öğrenmek' değil, panelin arka planda config dosyalarını kendi kafasına göre manipüle etmesi korkusudur.
Sizin bahsettiğiniz 5 katmanlı mimari, bu manipülasyonu ortadan kaldırıp işletim sistemi ile kullanıcı arasında şeffaf bir 'tercüman' görevi görüyorsa, bu sektörde ciddi bir açığı kapatabilir.
Raspberry Pi üzerindeki boşta çalışma testleriniz de bu verimliliğin sinyallerini veriyor, elinize sağlık.
Hocam tam olarak bahsettiğiniz noktadayız aslında.
Altyapıyı tasarlarken en baştan şu kırmızı çizgiyi koyduk:
panel ya da altyapı, işletim sistemine bulaşan bir yapı olmamalı.
Kurulum sürecimiz bile klasik anlamda
servisleri işletim sistemine kurayım, configleri dağıtayım mantığında değil.
Tüm yapı kendi izole dizininde çalışıyor,
yani projeyi komple kaldırdığınızda
işletim sistemi tarafında kalıcı bir iz ya da hasar bırakmıyor.
Bu noktada özellikle şeffaflığı korumak istedik.
Config tarafında da benzer bir yaklaşım var.
Linuxun native davranışlarının arasına
ek bir mantık sokmak veya override etmek yerine,
geçerli olan kurallar tamamen sistemin kendi kuralları.
Panelin yaptığı şey; bu kuralları gizlemeden,
kullanıcının da görebileceği ve anlayabileceği şekilde
kontrol edilebilir hale getirmek.
Hatta bu sınırları daha net görmek için
IP, network ve bazı resource davranışlarının
kernel seviyesinde nasıl ele alındığını bile
ayrı ayrı test ediyoruz.
ek olarak doğan prosesleri 1-2 saniyeliğine bile izolasyon dışında tutmuyor sonradan slice taşıma yapmıyoruz.
Özetle;
arka planda kendi kafasına göre iş yapan bir yapı değil,
kullanıcının koyduğu kuralların dışına çıkmayan,
olan biteni saklamayan bir kontrol yüzeyi gibi duruyor.
Zaten bu başlığı açma sebebimiz de tam olarak bu yaklaşımın
sahadaki tecrübelerle ne kadar örtüştüğünü görmekti.
Yorumunuz bu açıdan çok değerli, teşekkür ederim.
Harika ve çok zor bir proje , sadece başlamış olmanız bile takdir edilmesi gereken bir şey ve siz çoktan ilerlemişsiniz.
Tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum.
Aslında başlarken büyük bir projeye başlıyoruz diyerek başladık, fakat işin sonunda şunu gördük en zor kısım Central ve Client tarafının sözleşmeli olarak güncelleme mimarisiydi,
Bizi bizden aldı resmen hocam, çünkü güncellemeleri test etmek gerekiyor, hangi sunucuda nasıl tepki veriyor, versiyon conflict sorunları bunları tek tek inceledik şükür şuan tam ve eksiksiz bir ürün fakat önemli olan savaş alanı

Çok teşekkür ederim yorumunuz için.