Merhaba sevgili dostlar,
Beni tanıyanlar bilir; forumda yaptığım yorumların önemli bir kısmı 1–2 ay içinde sahada karşılığını bulur. Bugün sizlerle, İstanbul merkezli operasyonların nasıl başladığını ve zaman içinde nasıl genişlediğini kendi perspektifimden paylaşmak istiyorum.
2 Ekim 2024 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine Sayın Akın Gürlek getirildi. Gürlek, 2022 yılında Adalet Bakan Yardımcılığı yapmış, ardından kariyerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak devam etmiştir.
Asıl operasyon silsilesi ise 19 Mart 2025 tarihinde Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başladı.
Bu süreçte:
  • 364 kişi gözaltına alındı
  • 156 kişi tutuklandı
Yaklaşık 4–5 ay boyunca operasyonlar İBB ve CHP ekseniyle sınırlı şekilde ilerledi.
Ancak süreç, CHP İl Başkanlığı’na Gürsel Tekin’in kayyum olarak atanmasıyla bambaşka bir boyuta taşındı. Bu hamleyle birlikte toplum algısı köklü biçimde değişti. Öyle ki, en muhafazakâr kesimlerde bile “Bu insanlarla neden bu kadar çok uğraşılıyor?” sorusu yüksek sesle sorulmaya başlandı.
Anketlerde operasyonları %60–70 oranında “siyasi” bulanların sayısı artınca, operasyonların yönü de değişti. Bu kez toplumun en hassas refleks verdiği alanlara odaklanıldı:
  • Fuhuş
  • Uyuşturucu
  • Kara para aklama
Bu kapsamda çok sayıda şirkete kayyum atandı, mal varlıkları donduruldu, halk desteği kazanılmaya çalışıldı.

Bana göre bu aşamadaki asıl hedef, operasyonları siyasi bulan %60–70’lik toplumsal algıyı aşağı çekmek, süreci “adalet ve güvenlik” çerçevesine oturtmaktır.

Bunlar kendi fikirlerimdir yatırım tavsiyesi değildir