ertan2002 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
uzun süredir yurtdisinda yasiyorum, egitimimin bir kismini da yurtdisinda yaptim (bir kac erasmus programi ve yüksek lisans).

Ingilizce dili gercekten cok basit bir dil. Yani native seviyeye cikmana gerek yok ama gercekten kolay. Gözünde büyütmeyerek baslayabilirsin )

Bir coklarinin dedigi gibi "gramerde" bogulma. Yurtdisindakilerin daha iyi ingilizce konusmasinin ikisi sebebi var. Birincisi avrupa'daki bir cok dil germanic dil temelli, o yüzden asinalik cok fazla. Ikincisi de pratik yapma imkanlari var. Alman lise ögrencileri mesela türkiye'ye ögretmenleriyle birlikte geziye geliyorlar, serbest zamanlarinda gidip insanlarla konusuyorlar, hatta ortaokul seviyesinde de yurtdisina giden ögrenci gruplari gördüm.. Bu gramerden cok pratikle ilgili bir sey.

Ben ilk erasmusla gittigim zaman ingilizcem kötüydü ama orada bir kiz arkadasim vardi, onunla konusa konusa baya gelistirmisim.

Neyse cok uzatmak istemiyorum; kisa ve öz olarak yapman gerekenler basit

1- kalip ögren
2- oku, dinle ve anla

Bu ikisi de birbirleriyle iliskili. Mesela kücük cocuklar dil ögrenirken kelime ögrenmiyorlar, kaliplariyla birlikte ögreniyorlar. Yani siz ne derseniz, o kalibi ögreniyorlar ve sonra onlari harmanlayip karisik kullanabiliyorlar.
Bunun bir sistemi var ama oraya girmeyecegim.

Tek basina kelime ögrenmek yerine, kaliplarla birlikte ögren. Atiyorum bir senaryo düsün, restorana gittin ve oradaki sahnelerle ilgili kisa kisa olasi cümleleri yaz. Ve onlari calis, ögren, bol bol tekrar et. Daha sonra restorana gittiginde orada olabilecek tüm diyaloglari asagi yukari hepsine hakim oluyorsun. Bu sekilde parcalar halinde ögren, en sonunda onlarin hepsi otomatik olarak birlesecektir.

2. kisim ise bu kelime kaliplarini sürekli oku, sonra onlari native sekilde dinle (AI destegi olabilir), bol bol pratik yap, uzmanlas..

Ancak konusma farkli bir is; ben cok kelime ve gramer bilsem de konusamiyordum. Bunun pratik yolu da su; yine ayni kücük cocuklarin yaptigi gibi tekrar (shadowing). Acayip etkili bir yöntem, cok kisi farkinda degil ama senin konusmani saglayacak olan bu. Ingilizce ögrenenler icin lingusta diye bir mp3 serisi var. Torrent'te ya da internette bulabilirsin eger bütceni asiyorsa. Her gün bir tane mp3 dinle ve orada söylenenleri yap. Basta tuhaf ve sacma gelecektir, ancak emin ol bir iki hafta icinde yavaas yavas konusabildigini göreceksin

bunlar disinda inan baska bir seye ihtiyacin yok.. konusabildigini gördükte, önce AI ile sonra gercek insanlarla sesli sohbetler yapabilirsin. Tandem olayi var onu arastir.

Ben dizi izlemek istiyorum diyorsan the avatar last airbender diye güzel bir anime var 5 sezon olmasi lazim. Onun dili gayet anlasilir. (animeden bahsediyorum, insanlarla cekilen film/dizi olan versiyon degil)
bu asagidaki )

Basarilar
Çok teşekkürler böyle açıklayıcı uzun uzun yazdığınız için. Benim bir sorum var aslında konuşmamı geliştirmek için yurtdışına gitmeyi düşünüyorum. A2 seviyesindeyim 6-7 ay yurt dışında kalsam ileri seviyede ingilizce konuşabilir miyim sizce