Bu soru şu sıralar herkesin aklında,
Son dönemde üzerinde çalıştığım yıllardır hayalimde olan projem için startuplarla görüşüyorum. Bir startup Hub'ı daha doğrusu yenilikçi bir ekosistemi oluşturmaya çalışıyorum. Forumda da sadece seçtiğim üyelerle yavaş yavaş tanıtıma ve talep toplayıp bir taban oluşturmaya başladım.
Şunu fark ettim: bir çok genç arkadaşımı çok iyi bir iş fikri için site yayımlamış ve insanlar gelsin istiyor reklam yapmaya başlayacak bir yol arıyor kişi, ya da yatırım bulmak istiyor ama forumda iş fikri çalınacağı için paylaşmak istemiyor.
Benim gibi forum kullanıcıları var mutlaka; yazılımcılardan ve çekemeyen kişilerin hackleme geyiklerinden sıkıldığı için bunu paylaşmaktan imtina ediyoruz; bu anlaşılabilir bir şey. Trafik her zaman %100 iyidir diyemeyiz, ama iş fikrinin çalınmaması için takıntılı olanları anlayamıyorum.
Şunu biliyoruz artık: herkes çok kolay bir şekilde bir iş fikrini kopyalayabiliyor, ama bu mudur önemli olan? iş fikrini kopyalamak bir benzerini yapmak bir girişimi başarılı yapar mı?
Girişimcilik iş fikri mi demektir? iyi bir domain almak mı demektir? Geri kalanlar ne olacak peki?
* Deneyim?
* Finansal yönetim?
* Networking?
* Marketing?
* Yöneticilik?
* Legal altyapı?
* İnsan kaynağı ve ekip yönetimi?
* Tasarım?
* Kullanıcı geri bildirimleriyle yılmadan işinin başında durarak değer yaratmak?
Artık AI bir fikri kopyalamayı ve derme çatma bir internet sitesi ile MIŞ GİBİ yapmayı kolaylaştırdı, ama bunlar başarılı bir girişim ve zenginlik sağlamaz. AI çok faydalı ve geri kalanlar için de kullanılabilir ve kullanılmalı, ama bunun için yeterli çapı ve vizyonu olan ve ne yaptığını bilen insanlar bunu yapabilecek.
O yüzden fikrinize kıymet verin ve sarılın ama onu kimsenin bilmemesi ve ilk kez sizin başlayacak olmanızın çok da bir kıymeti olmadığını bilin gençler, önemli olan başlamak ve başlama ile yaptığınız %1 lik atılımdan sonraki %99 luk kısmı da aşama aşama gerçekleştirip gerçek başarıya ulaşmak.