Her insana kaldırabileceği kadar yük, imtihan ve sorumluluk verilir. Başına gelen şeyler bizi ezmek için değil; olgunlaştırmak, büyütmek içindir.

Berat; arınma, af, temize çekilme gecesidir.
Bu gece insan şunu fark eder: "Benim yüküm ağır değil… Benim dayanağım zayıflamış."

Tasavvufî bakışla yükler ikiye ayrılır: Kaderin yükü (imtihan) → sabırla taşınır
Nefsin yükü (günah, kin, kibir, tamah) → tövbeyle bırakılır

Berat gecesi, işte bu ikinci yükün bırakıldığı gecedir. İnsan "kar"ı değil, kalbini temizlerse yol açılır.

Bakara 286. ayet
Alıntı
Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden başka yük yüklemez. Herkesin kazandığı hayır kendisine, yaptığı kötülüğün zararı yine kendisinedir. Ey Rabbimiz, eğer unuttuk ya da yanıldıysak bizi tutup sorguya çekme! Ey Rabbimiz, bize bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme! Ey Rabbimiz, bize gücümüzün yetmeyeceği yükü de yükleme! Bağışla bizi, mağfiret et bizi, rahmet et bize! Sensin bizim Mevlamız, kâfir kavimlere karşı yardım et bize.
Ayetin bir kısmında Allah'ın kuluna gücünün yeteceğinden başka yük yüklemez dendiği halde, biz neden bize gücümüzün yetmeyeceği yükü de yükleme deriz ?
Çünkü insan ziyandadır.

Asr Suresi
ELMALILI HAMDİ YAZIR (SADELEŞTİRİLMİŞ 2) MEALİ
Alıntı
Rahmân ve rahîm olan Allah´ın adıyla

1. Asr´a yemin olsun ki,
2. İnsan mutlaka ziyandadır.
3. Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır