gazeteci olarak sorularınızı yanıtlayayım. halka mal olmuş haberlerde telif hakkı olmaz ancak örnek veriyorum iha muhabiri gitmiştir bir belediye başkanıyla röportaj yapmıştır ve bunu habere çevirmiştir. "belediye başkanı otopark sözü verdi" gibi, bu haberde belirtilen bilgiler o muhabirin elde ettiği bilgi olduğu için yani bir toplantı vb. yerlerde açıklamadığı için telif hakkına sahiptir ve iha sizin için bu konuda hukuki yaptırım isteyebilir. veya şöyle bir örnekte vermek isterim, bir kaza olmuştur ve o kazayı sadece anadolu ajansı'nın muhabiri yapmıştır yani medya ile o paylaşmıştır bu konuda da sadece aa aboneleri o haberi kullanabilir çünkü kaynağı belli, sen bizzat gidip o kazayı haberleştirmedin ve fotoğraflarını çekmedin.
fotoğraf konusuna gelirsek filigranlı fotoğraf olup olmamasına bakılmaksızın muhabirler telif isteyebilir fotoğraftan da.
ayrıca şöyle bir durum da var, ajansların kendi telif yazılımları ve avcıları var. kendi telifli haberlerini paylaşırsanız sizin sitenizin bilgileri ile abonelik sorgulaması yaparak denetim sağlıyorlar.
ikinci sorunuza gelecek olursak da şöyle: asıl gelir adsense değil basın ilan kurumundan gelen ilan ve yardım paraları oluyor, sistem bunun üzerine kurulu oluyor genelde. ancak bunu da her önüne gelen alamıyor, hem sitenizin belirli bir trafik hacmine sahip olması gerekiyor, hem sitenizin teknik olarak basın ilan kurumu ile optimize çalışması gerekiyor ve şirketinizde de belirli sayıda iletişim fakültesi ve gazetecilik mezunu çalışması gerekiyor. şartları karşılamak çok kolay değil ancak çok zor olduğu da söylenemez.