öncelikle Bosna Hersek için konuşursak, bizim para birimimizin 10 katı olduğunu söylemek isterim. örneğin bir köftenin porsiyonu 18KM yani 180₺. biz 1.5 sene önce gittiğimizde 4 katıydı bu yüzden o zaman gerçekten çok ucuz bir ülkeydi. şuan ucuz demek doğru olmaz, sadece hemen hemen bizim ülkemizle aynı diyebiliriz. mesela bir porsiyon böreğin fiyatı 7-8KM. yine hemen hemen burayla aynı fiyat. kahveler gerçekten uygun, 5KM’e bile kahve içebiliyorsunuz.
en güzel yanı da en lüks restoranda da, esnaf lokantasında da fiyatlar hemen hemen aynı. yani siz gidip çok iyi bir yerde yemek yerseniz en fazla 20KM fark ödersiniz.
gelelim Montenegro’ya, bizim bildiğimiz ismiyle Karadağ.
tam bir avrupa ülkesi fiyatları. 3 kişi yediğimiz en uygun yemek dürümdü, 16€ verdik. kendi birimimizle çarptığımızda her şey çok pahalı. otelde 3 kahve, 2 çay, 1 tatlı 35€ yani1300₺. asla Bosna gibi uygun değil. marketlerde bile fark ediyordu bu. bizim 3 kişi günlük harcamamız toplam ortalama 60€ civarı oldu. en pahalı yediğimiz yemek Tivat’taydı. Hotel Astoria’nın restoranında çorba ana yemek ve içeceklere 70€ civarı ödedik. yanı kısaca balkanlar eskıden ucuzdu kardesım