Psikolog olarak yorum yapma hakkım vardır sanırım. Daha fazla sorun olursa da yine özelden yazabilirsin. Özelde ve kamuda çalıştım, çalışmaya devam ediyorum her iki tarafı da kapsayarak konuşacağım.
Önerim kesinlikle ingilizce öğretmenliğidir.
Psikologların kendi meslek yasaları yoktur, dolayısıyla hakkınızı savunan, sizin için şartların kötüye gitmesini engelleyen bir birim de yok. Bu da dışarıda rastgele insanların çeşitli karalamalarının yanı sıra bakanlığın son çıkardığı yasalarda da engel olabilecek kimsenin olmaması anlamına geliyor.
Peki bakanlığın son çıkardığı yasa ne diyor? Bir psikolog kendisine yer AÇAMAZ, açmak için ruhsat gerekiyor diyor. Peki kim yer açabiliyor "Klinik Psikolog". Peki nedir bu klinik psikolog;
- Psikoloji lisans mezuniyetinden sonra 2 senelik "klinik psikoloji" yüksek lisansı yapmış kimsedir.
Peki klinik psikoloji yüksek lisansı yapalım dediğiniz taktirde seçenekler çok daralıyor Türkiye'de devlette bu alan toplasan 10 üniversitede yok özelde ise yıllık ücretleri 1 milyon liranın altında üniversite yok.
Peki burs falan kovalarım o zaman derseniz;
Yüksek lisans yapmak için girilen ALES adlı sınavda 85 üzeri puan yaparak 4 bin küsürüncü oldum (OBP 3.55). Pek çok üniversitenin mülakatına da katıldım, fakat burada kontenjanların azlığından ve başvuran kişilerin aşırı fazla olmasından kaynaklı olarak şansınızın ya da "torpilinizin" olması gerekiyor. Üniversitelerin mülakatlarına, alınacak öğrenci X 10 kişiyi kabul ediyorlar. Yani Ales puanınız ve dil puanınız iyiyse ayrıca diploma mezuniyet puanınız da iyiyse bu mülakatlara ve bilim sınavlarına girebilirsiniz. Girdiğinizde ise normalde üniversiteye girebilecekken bir anda mülakat sonrası listenin arkalarına doğru gerilemenizi izliyorsunuz. Dolayısıyla burada şansınız çok açık olmuyor, KKTC gibi yerlerde yapmak isterseniz ise kredi başı dolar üzerinden fiyatlandırma karşınıza çıkıyor.
Peki özelde klinik açmasanız ne olur? Burada ise genellikle doğru düzgün yerler tecrübe isterler. SRC, bakım merkezleri gibi yerler ise asgari ücret öderler. Kısacası başkalarının para kazanması için basamak olmaktan başka bir işe yaramazsınız.
Peki devlete gireyim o halde derseniz ne olur? Benim girdiğim zamanlarda minimum 88 ile atanıyordu ve 2 yılda bir sınav hakkınız var. Toplam atamalar yıldan yıla değişse bile 200-300 arası ancak atama çıkıyor kenarda köşede kalmışlar haricinde, bu bölüm yılda en az 10 bin mezun veriyor ve atama sayısı da ortada.
Peki yurt dışı derseniz, Amerika ve Avrupa'da sistem bizimkinden çok farklı işliyor. Ayrıca bir dili terapi verebilecek yetkinlikte öğrenmek sahiden çok zor. Kısacası bu gün yüksek lisansını tamamlamış ve yıllardır çalışan psikolog olarak, evet ingilizce öğretmenliğini tercih ederim.