PFSENSE adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sizler için Redkitcdn.com için örnek altyapıyı kurarken iki VPS’i birleştirdim ve bir CDN mantığı oluşturdum. Bir VPS’i origin sunucu olarak kullandım, yani web sitemin asıl içeriklerini barındıran VPS. Diğer VPS ise CDN node olarak görev yapıyor ve kullanıcılar içerikleri buradan alıyor. Bu sayede origin sunucu üzerindeki yük azalıyor ve içerikler kullanıcıya daha hızlı ulaşıyor.
DNS yönetiminde A kaydını CDN’in IP’sine yönlendirdim ve TTL değerlerini düşük tuttum, böylece IP değişiklikleri hızlıca yansıyor ve trafik her zaman güncel node üzerinden akıyor. Hem origin hem CDN üzerinde Let’s Encrypt sertifikaları ile HTTPS aktif, bu sayede veri iletimi baştan sona şifreli.
CDN ile origin arasındaki veri iletişimini hızlandırmak için UDP tabanlı protokoller kullandım. Bu sayede TCP’ye kıyasla gecikme düşüyor ve paketler daha hızlı iletiliyor. Ayrıca iki VPS arasında yük dengeleme ve otomatik failover sağladım, yani bir node geçici olarak çalışmazsa trafik diğer node’a yönlendiriliyor.
CDN node, statik içerikleri önbelleğe alıyor, böylece origin sunucuya olan istekler azalıyor ve kullanıcılar daha hızlı içerik alıyor. Bu yapı klasik web hosting’den farklı olarak yüksek performans, düşük gecikme ve güvenli veri iletimi sağlıyor. İki VPS’in koordineli çalışması sayesinde modern bir CDN mantığını simüle etmiş oldum.

Akşam test edemedim ama şimdi bakıyordum da, socat yerine direkt wireguard ile işe girişsem ? GRE Tunnel ile benzer hatta daha iyi şeffaf olur sanırım...