Selamlar, kumar bağımlılığı değil ama, 2020 yıllarında kripto - kaldıraç bağımlığım vardı. Çok yedim, çok borç aldım. Bıraktıktan sonra borçlarımı ödemek için de çok borç aldım filan. Çokça tedavi gördüm.
Ben burda, bağımlılığı deneyimlemeden konuşanlara seslenmek istiyorum.
Bir bağımlılık içinde bulunan insanın en çok sinir olduğu şey, bağımlılığı yaşamamış insanların, didaktik - üstten bakışlı - hakkında deneyimsel olarak hiçbir fikri olmadan öğretici cümleler kurması.Bağımlılık hakkında deneyimi olmayan insanlar şunu bilmiyor, mesele cümleler ya da tavsiyeler değil. Kumar masasında oturan bir insan bile sana kumarın ne kadar saçma ve anlamsız olduğunu, senin 10 katı cümlelerinle fikrinle anlatabilir. İnan öğüt verdiğiniz bağımlı kişi, senden çok daha öğretici cümleler kurabilir.
Bunların bağımlı bir insana, o anki duruma en ufak bir faydası yok. Bağımlılık artık bir insanın beyin kimsayının bozulduğu bir evre. Bağımlılık, düşük zeka, iradesizlik gibi şeyler değil. Ya da senin vereceğin öğütü o akıl edemiyo gibi bir durum değil.
Bağımlılıkta yokluk krizi vardır, bir yeden sonra kazanmak için değil, kişi kendine itiraf edemese de yokluk krizini bastırmak için oynar. Bu alkolde de böyledir uyuşturucuda da. Beyin artık normal bir insanın beyni gibi çalışmaz. O yüzden doktorlar derler, bunun kesin bir tedavisi yoktur diye. Artık mutlu olma eşiği bozulmuştur o kişide. Beyin kimyası senin gibi çalışmaz.
Yani bu bir şaka ya da benzetme değil arkadaşlar, bu hissi bilen bilir, beyin artık başka hiçbir şeyden mutlu olmaz.
Bağımlı olan insanın aklı, kişinin kendisiyle oynar, oyuncak hamur gibi. Bu insan aklıyla savaşırken, ona gidip öğüt vermen bi b*ka yaramaz. Tam tersi kendinden uzaklaştırırsın.
Eğer gerçekten kumar bağımlı bir insana, gerçekten yardım etmek istiyorsan,
Onun elinden tut, onu olabildiğince insan içine karıştır
Sosyalleştir, arkadaşlarıyla görüşmesini sağla
Eğlenceli aktivitelerde bulunması için onu bir yerlere götür
Bilgisayar oyununa başlat
Mangala götür
Bol bol dinle, sen konuşma, bırak sadece o konuşsun anlatsın döksün içini. Hatalarını, pişmanlıklarını anlatmasına izin ver.
Ona bir ceza hissiyatıyla değil, hayatını o kadar doldurmaya çalış ki telefona bakmaya zamanı kalmasın
Kısacası,
ona dopamin -serotonin salgılatmasını sağlayacak güzel bişeyler yap, böyle şeylerin içine sok, çünkü onun bunu yapacak gücü yok.
Eğer mümkünlüğü var ise, onu mutlu edecek bir hayat amacı kazandırmaya çalış.
Ne olursa olsun ona sevildiğini, yalnız olmadığını hissettir.
Bağımlılık, dopamin - serotonin dengesi bolmuş bir beyin artık. Bu geri gelmeyecek.Hayatını ne kadar başka güzel şeylerle doldurabilir ise, tekrar ona dönme olasılığı o kadar azalacak.
Eğer bunları yapamıyorsanız, bırakın öğütleriniz sizinle kalsın. Paylaşmamanız o insan için daha iyi.