Selamlar,
Yıllardır hem kendi projelerimde hem de danışmanlık verdiğim sitelerde aynı sorunla karşılaşıyorum: content velocity ile kaliteyi aynı anda tutabilmek. Bu dengeyi sağlayamayan siteler ya Google'ın Helpful Content güncellemelerinde eridi ya da rakiplerin topical authority baskısı altında SERP'lerden sessizce düştü. Bu soruna mühendislik yaklaşımıyla bir çözüm geliştirdim.
Sorunun Teknik Arka Planı
Google'ın son 18 ayda yaptığı core update'leri ve spam policy değişikliklerini takip edenler bilir: Artık bir siteyi ayakta tutan şey sadece backlink profili ya da on-page SEO değil. Google'ın şu anki ranking sinyallerinde ağırlık kazanan üç kritik faktör var:
1. Content Freshness & Crawl Efficiency Googlebot'un sitenize ayırdığı crawl budget doğrudan sitenizin güncellenme frekansıyla orantılı. Haftada 2-3 içerik yayınlayan bir site ile günde 15-30 içerik yayınlayan site arasındaki indexation rate farkı dramatik. Düzenli güncellenen sitelerde Googlebot crawl frequency'si artıyor, yeni sayfalar saatler içinde index'e alınıyor. Düşük frekansta yayın yapan sitelerde ise crawl budget daralıyor, mevcut sayfalarınız bile daha az crawl ediliyor.
2. Topical Authority & Semantic Coverage Google artık tek bir anahtar kelimeye optimize edilmiş sayfaları değil, bir konuyu bütünsel olarak kapsayan siteleri ödüllendiriyor. Örneğin "kripto" nişinde çalışıyorsanız, sadece "Bitcoin nedir?" yazısı yetmiyor. Bitcoin, Ethereum, DeFi, NFT, regülasyon, madencilik, cüzdan güvenliği... Tüm alt konularda içerik üretmeniz, aralarında semantik internal linking yapmanız ve o topic cluster'ı doyurmanız gerekiyor. Buna topical authority deniyor ve Google'ın NLP modelleri bunu ölçebiliyor.
3. E-E-A-T Sinyalleri & Content Depth Thin content artık sadece ceza sebebi değil, doğrudan ranking kaybı sebebi. Google'ın Helpful Content sistemi, surface-level içerikleri tespit edip SERP'den düşürüyor. Her içeriğin yeterli derinlikte, kullanıcı intent'ine cevap veren, orijinal bilgi katan yapıda olması şart.
Ne Geliştirdim?
Claude Opus 4.5 API altyapısı üzerine kurulu, tamamen otomatize bir content pipeline inşa ettim. Bu bir "yapay zeka ile makale yazdırma" servisi değil. Baştan sona düşünülmüş bir SEO content engineering sistemi:
Prompt Architecture: Her içerik, nişe özel tasarlanmış prompt zincirleriyle üretiliyor. Bu promptlar; hedef anahtar kelimenin search intent'ini analiz ediyor (informational / navigational / transactional ayrımı), SERP'teki ilk 10 sonucun content gap'lerini hedefliyor, H1-H2-H3 hiyerarşisini SEO best practice'lerine göre kuruyor, NLP-friendly entity kullanımını sağlıyor ve internal link önerilerini otomatik üretiyor.
Content Quality Layer: Üretilen her içerik; duplicate content skoru sıfıra yakın çıkacak şekilde orijinal üretiliyor, keyword stuffing tuzağına düşmeden doğal keyword density sağlıyor, featured snippet formatına uygun paragraph ve list structure kullanıyor ve schema markup uyumlu yapıda çıkıyor.
Delivery & Otomasyon: WordPress REST API üzerinden direkt yayınlama. Özel CMS'ler için webhook veya custom API entegrasyonu. Zamanlama, kategori ataması, tag yapısı, featured image atama — hepsi otomatik. Siz sadece Analytics'i izliyorsunuz.
Süreç Nasıl İşliyor?
1. Niş Analizi & Keyword Mapping: Sitenizin mevcut keyword portföyünü ve content gap'lerini analiz ediyorum. Hangi topic cluster'larda eksiğiniz var, hangi long-tail keyword'lerde fırsat var — bunları çıkartıyoruz.
2. Prompt Konfigürasyonu: Sitenizin nişine, tonuna ve hedef kitlesine özel prompt seti hazırlıyorum. Spor sitesinin dili ile ekonomi sitesinin dili farklı; bu ayrım prompt seviyesinde yapılıyor.
3. Test & Kalibrasyon: İlk 1 gün test periyodu. İçerik kalitesini birlikte değerlendiriyoruz, gerekirse prompt'ları optimize ediyoruz. Bu süreçte ücret almıyorum.
4. Canlıya Geçiş: Sistem otomatik çalışmaya başlıyor. Günlük/haftalık raporlama ile indexation ve performans takibi.

Not: Konu Tasarımı AI yaptırılmıştır.