Merhabalar,
Daha önce
Gürcistana gideceğimle alakalı bir konu açmıştım. Gidip geldikten sonra kendi gözlemlerimi ve izlenimlerimi paylaşmak istedim.
Önce kurdan başlamak istiyorum.
1 Gürcistan Larisi = 16,14 TL
Açıkçası gittiğimde ucuzdur diye düşündüğüm hiçbir şey ucuz gelmedi. Ben ticari amaçla değil, tamamen gezmek için gitmiştim ama madem gitmişken hem gezip hem de Türkiyede kâr edebileceğim bir şeyler alabilir miyim diye de baktım.
Mesela en basitinden
iPhone 17 Pro Max alma niyetim vardı. Fiyatlara baktığımda Türkiye fiyatına çok yakın olduğunu, hatta bazı yerlerde daha pahalıya geldiğini gördüm.
(İlgili görseller:
https://ibb.co/cqVShMn https://ibb.co/CsSbZ0Ch)
Sigara veya alkol alınabilir mi diye düşündüm. Sigaralara baktım; en ucuz tekel sigarası
6.5 Lari civarındaydı, yani yaklaşık
105 TL. Zaten Türkiyede de en pahalı sigara 110 TL civarında. Bu yüzden burada da ciddi bir avantaj göremedim, tam tersi maddi anlamda zarar bence.
Özetle, kurun bu seviyede olmasından dolayı
alışveriş veya ticaret açısından bana göre bir avantajı yok.
Gezdiğim yerlere gelirsek; bu benim
ilk yurt dışı seyahatim olduğu için beklentim biraz yüksekti ama açıkçası beklentimin biraz altında kaldı. Tabii ülkenin çok gelişmiş bir ülke olmadığını da düşünürsek çok kötü diyemem, ortalama diyebilirim.
Yemek kültürüyle ilgili dikkatimi çeken ilginç bir detay vardı:
Neredeyse her yemeğe
kişniş koyuyorlar. Bizde masada tuz, karabiber, pul biber olur ya, orada kişniş de aynı şekilde masalarda servis ediliyor. Hatta abartısız söylüyorum, insanlar ve sokaklar bile kişniş kokuyordu 😄
Toplu taşıma sistemi de ilginçti.
Otobüs ücretleri
1 Lari (16,14 TL). Otobüse binerken veya inerken
tüm kapılardan (3 kapı) giriş-çıkış serbest. Kart basıp basmadığını şoför takip etmiyor.
Bunun kontrolünü yapan ayrı görevliler var. Rastgele duraklardan otobüse binip yine rastgele iniyorlar. Sonra sana kartını ver diyerek ellerindeki POS cihazı gibi bir alete okutuyorlar ve kart basılmış mı basılmamış mı görebiliyorlar. Yani teoride art niyetli biri kontrol gelmezse basmadan binip inebilir.
Genel izlenimim bu şekilde.
Gitmiş ve görmüş biri olarak tekrar gitme imkânım olsa
tekrar gideceğimi sanmam. Ama hiç yurt dışına çıkmamış, merak eden biri için
gidip görülmesi fena olmayan bir ülke diyebilirim.