Telafi edilebilecek miktarla bu tecrübeyi yaşanamız bir kazanımdır.

Kayıplar böyle oluyor genelde. Bir mal üst üste yukarı gidiyor. Dillendikçe dilleniyor. Aklının bir köşesinde yer ediniyor.

Bir gün bakıyorsun yine artmış, şurdan gireyim 3-5 bir şeyler alsam kar diyorsun malı kucağında buluyorsun.

Bundan sonraki aşama sabır.

Birkaç günde toparlarsa şanslısın. Yine aynı hatayı yapmaya da yatkınsın.

Ama düşer, düşer, uzun bir süre yatayda kalınca enflasyon bir yandan, döviz bir yandan derken psikolojik olarak yıpranıyor ya zararla çıkıyor ya da paranı kurtardığın anda maldan çıkıyorsun. Sonra da yükselişini izliyor, ben sattım yukarı gitti diyorsun.

Kimseye bakma, şu an yükselecek diyen de çıkacak diyen de hiç bir şey bilmiyor. Herkes kendi pozisyonuna göre konuşuyor.
Unutmayın; herkes yükselişten para kazanmaz kimisi de düşüşten para kazanır. Hemde düşüşten para daha hızlı kazanılır.
İyi ya da kötü kararınızı verip sorumluluğu kendi üzerinize alın.Başkasını suçlamak hiç bir şey kazandırmıyor maalesef.
Şunu da unutmayın! En profesyonel yatırımcılar dahil sürekli kazanan yok, ben varım diyen varsa yalan söylüyordur. Riskini yöneten, psikolojik olarak sağlam olanlar para kazanıyor.

Bu kadar konuştun sen ne konuşuyorsun diyenler olabilir. Yukarıdaki hataların hepsini yapmış ama işin sonunda sürekli yükselen bir malı almamayı acı da olsa yıllar önce tecrübe etmiş birisiyim. Deneyimlerimi aktarmak istedim, belki bir kişiye bile olsa faydası dokunur.