1. Geç Kalınmış Tavsiye Küstahlığı
Bir işlem bitmiş, para ödenmiş veya geri dönüşü olmayan bir yola girilmişse (ameliyat, diş, araba alımı gibi), orada verilecek tek anlamlı cevap ya destek olmak ya da teknik bir soru varsa onu yanıtlamaktır. "Keşke yapmasaydın" demek, karşı tarafa hiçbir fayda sağlamadığı gibi sadece kişinin kendi egosunu ("Ben daha iyisini biliyorum") tatmin etme çabasıdır.
2. Yapay Zeka Kopyalayıcıları
Bu grup aslında en ilginci. Bir soruyu kopyalayıp AI'ya yapıştırıp sonra buraya taşımak, "Ben araştırdım, bak sana hizmet getiriyorum" demenin en tembel yolu. Oysa forumların ve toplulukların amacı insan tecrübesini paylaşmaktır. AI'nın vereceği genel geçer bilgiyi zaten herkes bulabilir; önemli olan o arabayı kullananın, o dişi yaptıranın veya o süreci yaşayanın özgün deneyimidir.
3. Empati Yoksunluğu ve "Laf Olsun"culuk
İnternetin anonimliği, insanlarda "her şeye dair bir fikrim olmalı" zorunluluğu hissettiriyor. Bilgisi olmayan konuda susmak yerine, en kolay yolu seçip eleştiriye yöneliyorlar. Bu içi boş yorumlar, genellikle klavye başında harcanan 5 saniyenin ürünü ama karşı tarafta saatlerce sürecek bir kafa karışıklığına sebep olabiliyor.
Gemini böyle cevap verdi hocam