https://www.youtube.com/watch?v=c89CqnqpqAg

"Aluminium OS" olarak adlandırılan işletim sisteminin son sızıntısıyla birlikte, Google'ın masaüstüne dönüş planları artık kesinleşmiş gibi görünüyor. Google'ın kazara yaptığı bir paylaşım sayesinde, 9to5Google, Google'ın perde arkasında geliştirdiği bu yeni sistemin kısmi ekran kayıtlarını elde etmeyi başardı. Google Sorun Takip Sistemi'ne yapılan son bir bildirimde, Chrome'un Gizli Modu'nda bir güvenlik açığı ortaya çıkarılmış ve Aluminium OS sisteminin çalıştığına dair video kanıtları da paylaşılmıştı. Videolar kaldırılmadan önce, 9to5Google, yeni Android tabanlı PC işletim sistemini gösteren bu kayıtları elde etti. Sistem, en son Android 16 platformuna dayanıyor ve şu anda 12. nesil Intel "Alder Lake-U" Core işlemciyle çalışan bir HP Elite Dragonfly 13.5 Chromebook dizüstü bilgisayarda dahili testlerden geçiyor. Bir test birimi olarak bu, mobil cihazlardaki Arm tabanlı Android sistemlerine kıyasla önemli bir değişimi işaret ediyor, çünkü Aluminium OS artık x86 mimarisinde sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor.
Görsel, bu yeni işletim sisteminin tam resmini gösteriyor. Masaüstü tasarımı, macOS'un estetiğini Linux dağıtımlarında yaygın olarak bulunan Gnome masaüstü ortamının unsurlarıyla harmanlıyor. Windows 11'in varsayılan sürümüne benzer şekilde, altta ortalanmış bir görev çubuğu bulunuyor. Pil durumu ve Wi-Fi simgeleri, yapay zekaya hızlı erişim için Gemini düğmesinin yanında, sağ üst köşede yer alıyor. Eylül 2025'te, Qualcomm'un 10. yıllık Snapdragon Zirvesi'nde, Qualcomm CEO'su Cristiano Amon, Google'ın platformlar ve cihazlar başkanı Rick Osterloh ile bu yeni işletim sistemi hakkında konuştu. Google, ChromeOS ve Android PC projelerini tek bir dalda birleştirmeyi ve "Aluminium OS" adlı bir Android PC sürümü piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu yeni sistem, Google'ın Gemini'den gelen gelişmiş yapay zeka teknolojilerini entegre edecek ve en yeni x86 mimarisiyle çalışan daha güçlü mobil cihazlarda çalışacak. Yüksek performanslı NPU'larla (Sinirsel İşlem Birimleri) donatılmış işlemcileri kullanacak ve Google'ın açık kaynaklı Gemma modellerinin sorunsuz bir şekilde yerel olarak çalışmasını sağlayacak.