Konu Özeti

Metin; saygılı bir tartışma çağrısı ile başlayarak Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik, sosyal, hukuki ve ahlaki sorunlara dair kişisel ama yaygın bir toplumsal eleştiriyi dile getiriyor.
  • Turizm ve TÜRSAB meselesi:
    Yabancı turizm platformlarına (Airbnb, Expedia vb.) erişim engeli girişimleri eleştiriliyor. Sorunun yasaklarla değil, sistemin iyileştirilmesiyle çözülmesi gerektiği savunuluyor. Yabancı firmalarla hâlâ çalışılırken “ülkeye zarar veriyorlar” söyleminin çelişkili olduğu vurgulanıyor. Rekabet yerine tekel oluşturma endişesi dile getiriliyor.
  • Bireysel ekonomik çıkmaz:
    Eğitimli, donanımlı ve çalışkan bir gencin işsiz kalması; çalışırken dahi geçinememesi; yatırım ve girişim hayallerinin vergi ve sistem engelleriyle imkânsız hâle gelmesi anlatılıyor. “Bu ülkenin gençleri bunu hak ediyor mu?” sorusu soruluyor.
  • Hayat pahalılığı:
    Geçmişle bugün kıyaslanarak temel ihtiyaçların ve dışarıda yemek yemenin fahiş derecede pahalılaşması eleştiriliyor. Orantısız fiyat artışları “ahlaki bir sorun” olarak tanımlanıyor.
  • Toplumsal çürüme ve eğitim:
    Liyakatsizlik, kolay para arayışı, kültürel ve ahlaki erozyon eleştiriliyor. Eğitim sisteminin işlevsizleştiği, ailelerin çocuklarına iyi eğitim için özel okullara mecbur bırakıldığı ifade ediliyor.
  • Güvenlik ve adalet:
    Sokakta güvende hissetmeme, suçluların cezasız kalması, adaletin çifte standartlı işlemesi eleştiriliyor. Yardım isteyen yoksulun susturulması, ağır suçların görmezden gelinmesi sorgulanıyor. Vicdanlı ve adil hukukçulara duyulan özlem dile getiriliyor.
  • Gençlere çağrı:
    20 yaş ve altındaki gençlere; ahlaklı, vicdanlı, merhametli bireyler olmaları, rol model olmaları ve değişimin parçası olmaları yönünde güçlü bir çağrı yapılıyor. Atatürk’ün yolu, insan sevgisi, saygı ve vicdan temel değerler olarak vurgulanıyor.