Banka çalışanı olarak böyle konular görünce hemen cevaplamak istiyorum. İdari takip süreçlerini bankalar yönetir, çoğu banka 91.gün dosyanızı anlaşmalı avukat bürosuna devreder. Bazı bankalar belirli sürelerde avukat ya da varlık yönetim şirketine dosyanızı satmadan genel müdürlükte takibe alırlar.
Devrettiğinde başınıza neler gelebilir?
Borcunuzun ana para tutarı + bu zamana işlediği faizi + dosya masrafı + avukat vekalet ücreti gibi ek ücretler ortaya çıkar. Maaşınızın 4/1'ine el konulur, diğer banka hesaplarınız blokelenir. Adınıza herhangi bir mülk/taşınmaz varsa haciz yoluyla satış yapılıp borç tahsil edilir.
Ne yapmak daha mantıklı?
Bankanızın takip sürecini nasıl ilerlettiğini öğrenin. Geliriniz varsa ve ürün üçüncü dönemdeyse (61-90 gün) yapılandırmak istediğinizi söyleyin. Ürünü taksitlendirin ve belirlediğiniz tarihlerde eksiksiz ödeyin. Bu sayede gecikme faizi daha fazla işlemez ve kredi notunuz daha fazla etkilenmez. İkinci seçenek genelde üzerine mülkü olmayan/bankalarla çalışmayan/iş yerinde çalışmayan kişiler için geçerli. Onlar sırasıyla avukattayken bekler, ödeme yapmaz. Avukatlar alamadıkları tahsilat dosyalarını bankaya iade ederek onların varlık yönetim şirketine aktarımını sağlarlar. Varlık yönetim şirketine aktarılan borçlar genelde ana para tutarına ya da daha altına kapanır.
Ek: Banka, borç tutarı, ürün ve gecikme gün sayısı gibi bilgileri bana iletirseniz yardımcı olmak isterim.